Бизнес доверието във Великобритания удари 6-годишен връх

Бизнес доверието във Великобритания достигна най-високото си равнище от 2007 г. насам, сочи най-новото икономическо пручване на водещата групировка в сектора. Тримесечното изследване на Британските търговски камари (БТК) е най-новият признак, че икономическото възстановяване на Великобритания укрепва.
Спорез изследването експортът е нараснал с най-високо темпо, откакто БТК започна да публикува резултатите през 1989 г. Очакванията са ръстът на БВП да достигне 0,6 на сто през второто тримесечие на годината. Това е доста по-висока прогноза от предишната, в която очакванията бяха за ръст от 0,9 на сто за цялата година. „Възстановяването на Обединеното кралство бавно укрепва, заяви главният икономист на БТК Дейвид Керн, като цитира силните данни за износа като особен повод за оптимизъм. Забележителният експортен баланс показва, че секторът на услугите е способен да увеличи търговския си излишък с времето и да работи за намаляване на общия търговски дефицит.“
БТК добавя, че броят на компаниите, стремящи се към износ, е нараснал поради слабия вътрешен пазар и износителите търсят ниши в страни извън Европа. Проучването е поредната порция положителни данни напоследък, показващи, че британската икономика започва да укрепва след дългото и бавно възстановяване от глобалната финансова криза. В понеделник данните за мениджърския индекс за покупките показа, че британското производство е нараснало през юни с най-високо темпо от две години насам, а данните на Bank of England сочат, че одобрените ипотеки са ударили през май връх от 3,5 години.
Все пак генералният директор на БТК Джон Лонгуорт предупреди по Би Би Си, че „фалшива зора“ на възстановяването е имало и преди, но разрастването на бизнеса е било спряно от нежелането на банките да отпуснат исканите заеми.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа