Гръцките акции се сринаха след оттеглянето на Газпром от сделката за Depa

Гръцките акции се сринаха почти с 5 на сто, след като правителството обяви, че не е получило нкакви оферти за газовата компания Depa, което е удар по неговата програма за приватизация. Общият индекс на Атинската фондова борса приключи търговията със спад от 4,69 на сто до ниво 939, 78. Очакваше се Газпром да участва в търга. Продажбата на компанията е ключова в опитите на Гърция да достигне целта за приходи от приватизация, поставена като условие за спасяването й от ЕС и МВФ. Новината бе обявена в понеделник в момент, когато представители на Тройката пристигнаха в Атина за преглед на напредъка на страната в намаляването на дефицита.
Очакваше се Depa да бъде продадена за около 900 милиона евро. Говорителят на Газпром Сергей Куприянов заяви, че компанията не е подала оферта поради опасения за финансовата жизненост на Depa. Той добави, че гръцката фирма вече изпитва проблеми с неплатени сметки на потребители. „Не получихме адекватни гаранции, че финансовото състояние на Depa няма да се вложи до сключването на сделката“, изтъкна Куприянов в декларация.
Приватизационната агенция на Гърция – Фондът за развитие на активите, не получи никакви оферти за Depa и само една за оператора на газовата мрежа Desfa, съобщиха правителствени служители.
„Продажбата на Depa изненадващо се провали и това е много зле за инвеститорските настроения в момент, когато изглеждаше, че Атина постига поставените цели“, заяви Такис Заманис, трейдър на атинската Beta Securities. Продажбата на Depa започна миналата година и крайният срок за офертите бе в понеделник. Срещу двата спасителни пакета от ЕС и МВФ Гърция се задължи да събере 9,5 милиарда евро чрез приватизация до 2016 г. През 2010 г. целта бе определена на 50 милиарда евро, но няколко пъти бе намалявана поради бавния прогрес в гръцката приватизация. Ако не събере парите от приватизация, Атина ще има проблеми с постигането на целта за намаляване на държавния дълг, което може да означава ново затягане на коланите.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа