Франсоа Оланд обяви края на кризата в еврозоната

Френският президент Франсоа Оланд обяви края на дълговата криза в еврозоната въпреки рекордно високата безработица. „Трябва да разберете, че кризата в еврозоната приключи“, подчерта той в реч пред бизнесмени в Токио, където бе на 3-дневно официално посещение. „Европа стана по-стабилна, но сега трябва да бъде ориентирана към растеж. Смятам, че вместо да отслаби еврозоната, кризата ще я укрепи. Имаше подобрение в икономическото управление на еврозоната, създадохме банков съюз, имаме и правила по бюджетните въпроси, които ни позволяват по-добра координация.“
Коментарите на Оланд последваха седмица на многохилядни протести в европейските градове срещу действията на Тройката – МВФ, Еврокомисията и ЕЦБ, чиято настоятелност за затягане на коланите и обвинявана за влошаване на живота в ЕС. Във Франкфурт имаше яростни изблици пред сградата на ЕЦБ, такива имаше и в Испания и Португалия. Безработицата в еврозоната е рекордно висока с 19, 38 милиона души на улицата, а валутното обединение е изпаднало в най-дългата си рецесия след създаването си през 1999 г. Младежката безработица е още по-ужасяваща със 7,5 милиона европейци между 15 и 24 г. без работа, без образование и преквалификация, сочат данни на ЕС. Цифрата е 59 % за Гърция и 55 % за Испания. В петък в Рим предстои среща на министрите на финансите и на труда от Испания, Германия, Италия и Франция, които ще се опитат да начертаят европейски план за „спасяване на цяло едно поколение“.
Едва преди 2 седмици Оланд предупреди, че младежката безработица в Европа може да доведе до „пълното разрушаване на европейската идентификация“.
По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа