Бойкотът на банките е новата мода в турските протести

Протестите в Турция стават все по-мащабни, а хрумванията на демонстрантите - все по-оригинални. Бойкотът на банки е новата мода сред противниците на режима и кризата вече започва да засяга икономиката на страната. Все повече противници на премиера Реджеп Ердоган теглят спестяванията си или направо закриват сметките си в GarantiBank - третата по големина кредитна институция в Турция. Правят го, защото зад нея стои концернът Dogus Holding, който пък от своя страна контролира един от големите новинарски телевизионни канали NTV. Причината - тази телевизия, както и много други останали, се държат така, сякаш в страната няма никакви протести.
Поведението на демонстрантите изглежда дава резултат: само за една седмица банката е "олекнала" с 30-40 млн. турски лири (14-16 млн. евро), а хиляда и петстотин кредитни карти са били върнати, е заявил пред Ройтерс директорът на банковата институция Ергюн Йозен. Друго оригинално хрумване на протестиращите е да организират демонстрации пред ресторантите, притежавани от концерна Dogus Holding. Демонстрантите мощно ръкопляскат и скандират: "Kalk" (Стани!), за да подканят клиентите да си тръгнат. И някои от тях действително се отзовават на призива, отправен им към хората отвън.
Други пък печелят от протестите. "Заради този строеж тук бизнесът ми почти замря. Сега поне идват демонстрантите, на които се опитваме да осигурим всичко, от което се нуждаят", казва 40-годишният Ахмед Дурмуш. Той е собственик на ресторант точно срещу парка „Гези“, където властите възстановяват стара османска казарма, в която ще се помещава поредният за Истанбул мол. На повишения оборот се радва и млад продавач на знаменца край площад „Таксим“.
Колкото повече се разрастват протестите, толкова по-малко туристи идват. Това се усеща най-вече от собствениците на магазинчета за сувенири, като 65-годишния Рифат Гюзел, който се оплаква, че по цял ден никой не влиза в магазина. Протестите се отразяват зле на туризма, признава деканът на факултета по икономика към университета в Истанбул Сейфетин Гюрсел.
Страда не само туризмът, но и цялата турска икономика: водещият индекс на истанбулската борса се срина с 10,5 процента, а турската лира се обезцени до най-ниската си стойност спрямо американския долар и еврото за последната година и половина. "Преди кризата имахме солидни преки чужди инвестиции, които поддържаха търговския баланс на страната. Сега чуждите инвестиции намаляват", казва Гюрсел.
Отливът на капитали започна още преди началото на сегашната криза в Турция, твърди икономическият журналист Мустафа Сьонмез. "Протестите само засилиха този процес. Инвеститорите вече не се чувстват така сигурни в Турция", допълва той. Прогнозата на Сьонмез е, че ако насилието продължи, а правителството не отстъпи, това ще нанесе много тежки поражения на турската икономика.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа