ОИСР: Китай ще измести САЩ от икономическия връх до четири години

 Китай ще измести САЩ в следващите четири години, за да се превърне в най-голямата икономика в световен мащаб, прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Според базирания в Париж мозъчен тръст азиатският гигант ще има по-голяма икономика от тази на еврозоната до края на 2012 г. и ще задмине американската до края на 2016 г.

Глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) ще се увеличава с 3% годишно в следващия половин век, но ще има сериозно разминаване между отделните страни и региони, смята ОИСР. До 2025 г. съвкупният БВП на Китай и Индия ще надвишава тези на Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания, САЩ и Канада, взети заедно. „Задава се сериозна промяна в баланса на икономическото влияние“, казва Аса Йохансон, старши специалист в ОИСР.

Неравенствата ще се запазят, независимо че доходът на хората в най-бедните страни ще скочи повече от четири пъти до 2060 г., като в Китай и Индия увеличението ще е повече от седемкратно. Въпреки подобрението към 2060 г. стандартът на живот в нововъзникващите икономики ще е едва 25-60% от този на американците, посочва международната организация.

Глобалните дисбаланси, създали условията за срива през 2007 г., ще продължат да се задълбочават и до 2030 г. ще си върнат нивата отпреди кризата. В краткосрочен план това до голяма степен е цикличен ефект вследствие на финансовите сътресения. Така САЩ, които имаха висок бюджетен дефицит преди кризата, понесоха по-силен спад от Китай, който бе с фискален излишък. ОИСР предупреждава, че растящите дисбаланси могат да подкопаят растежа. Те обаче могат да бъдат редуцирани, ако страните предприемат по-амбициозни реформи в пазара на труда и сферата на производството. Йохансон казва, че препоръчителните промени включват облекчаване на регулациите за назначаване и освобождаване на служители и започването на бизнес, както и въвеждането на ограничения за чуждестранните бизнес инвестиции.

 

По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа