Раздвижване на облигационния пазар за Източна Европа

 Правителствата в Централна и Източна Европа се възползват от ниските лихви напоследък и пускат нови емисии облигации, за да подпомогнат финансирането на бюджетите си през следващата година.

Словения, Румъния и България отчетоха силен интерес към дълговите си инструменти на международния пазар през последния месец, тъй като инвеститорите се радват на възможността да вложат повече капитал извън епицентъра на дълговата криза в еврозоната. Словакия проведе търг в сряда, когато и Сърбия започна поредица срещи с инвеститори за евентуална емисия в долари. В четвъртък Полша продаде повече от планираното в емисия облигации в злоти с падеж през 2018 г., за да финансира бюджетния си дефицит през 2013 г.

Словакия продаде дълг при лихва далеч под тези на затруднените й колежки от еврозоната Испания и Италия. Словакия, която засега успява да избегне фискалните проблеми на западните страни членки, зае 1,25 млрд. евро под формата на 10-годишни ценни книжа с доходност от 3,421%. Еквивалентните облигации на Италия носят 5%, а испанските – 5,8% по данни на Tradeweb. „Паричният ресурс е евтин, а бъдещето изглежда несигурно на този етап, така че може да видим всеки на пазара“, казва Тим Аш, анализатор в Standard Bank. Това включва и Беларус, бивша комунистическа държава, чиито взаимоотношения със Запада остават проблемни, посочва Аш. Не е изключено кабинетът в Минск да пусне деноминирана в долари емисия в началото на 2013 г., за да покрие бюджетния си дефицит, допълва анализаторът.

Правителствата от Централна и Източна Европа са заели 5,7 млрд. евро благодарение на международния пазар за дълг през второто полугодие на 2012 г. И докато тези длъжници се опитват да натрупат възможно най-голямо количество кеш в банката, инвеститорите продължават да навлизат в нововъзникващите пазари. Тенденцията да се върви надолу по кривата на кредитните рейтинги в търсене на доходност може да се запази и през следващата година. Макроикономическата ситуация оправдава подобен ход. Еврозоната е изправена пред по-дълбока от очакваното рецесия през 2012 г. и съвсем слабо възстановяване през 2013 г. Икономиката на региона ще се свие с 0,25% през тази година и се очаква да нарасне с едва 0,5% през 2013 г.

Въпреки че ЕК смъкна прогнозите за растежа в Централна и Източна Европа, страните от този район вероятно ще отчетат по-голямо увеличение на БВП в сравнение с членките на еврозоната. Изчисленията предвиждат 2,2% за Румъния, 1,8% за Полша и 1,4% за България. Дори Чехия, която вече набра заемен ресурс на стойност 2,75 млрд. евро тази година, също се възползва от ниските лихви и в сряда проведе нов, трети търг. Страната продаде общо 4,1 млрд. крони при емисия с фиксирана лихва и падеж през 2015 г., наред с инструменти с плаваща лихва и падеж през 2023 г., също за да финансира разходите си през 2013 г.

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа