Има ли шанс Един Джеко да стане голмайстор на Серия А този сезон?

Висшия ешелон на италианския клубен футбол е известен най-вече с отличната дисциплина на отборите в дефанзивен план и мнозината легендарни защитници, които са се подвизавали в Серия А през годините. Италианския шампионат обаче винаги е разполагал и с нападатели от световна класа, като някои от най-запомнящите се имена са Диего Марадона, Марко ван Бастен, Габриел Батистута, Алесандро дел Пиеро и Франческо Тоти.

 

Официално: Един Джеко е играч на Рома

 

В последно време обаче един от най-класните реализатори в калчото е нападеля на Рома Един Джеко. Босненския стрелец премина в състава на джалоросите през 2015-та година, първоначално под наем, като след това от римския клуб го откупиха изцяло от Манчестър Сити. За този период от почти 5 пълни сезона, нападателя се превърна в истинско страшилище за противниковите защити с неговите общо 102 гола отбелязани в 211 срещи изиграни във всички турнири.

 

Резултат с изображение за „Един Джеко“

 

Няма съмнение, че Джеко се превърна в един от най-великите нападатели в историята на Рома, като той стана голмайстор на първенството още във втория си сезон с екипа на вълците. Тогава босненеца се разписа цели 29 пъти в общо 37 мача, докато отбора от столицата остана втори в генералното класиране. И въпреки слабото представяне на Джеко през изминалия сезон, той показва познатата си игра през настоящата кампания. Това от своя страна поставя въпроса до колко е възможно босненския стрелец да стане най-резултатния играч в калчото за този сезон.

 

Резултат с изображение за „Един Джеко“

 

Един бърз поглед към съответните футболни залагания за голмайстор в Серия А за сезон 2019/2020 ни показва, че след 26 изиграни кръга коефициента на Джеко е точно 201.00. Това означава, че босненеца е далеч зад основните фаворити за спечелване на приза голмайстор на калчото, като основните двама заподозрени са Чиро Имобиле (1.16) и  Кристиано Роналдо (5.50). Съответно, италианския нападател на Лацио е вкарал цели 27 гола, докато португалската мегазвезда има 21 отбелязани попадения на своята сметка.

 

Резултат с изображение за „Един Джеко“

 

Това означава, че Имобиле вкарва на всеки 81 минути, докато Кристиано е точен на всеки 93 изиграни минути. От друга страна, Един Джеко се разписва на всеки 177 минути, което означава, че на Имобиле му трябва двойно по-малко време за да отбележи гол. Също така, Чиро Имобила е вкарал всичките си 27 попаденив в само 2186 изиграни минути, докато Джеко има 12 гола в 2124 минути, което прави разликата между тях от гледна точка на отбелязани голове още по-значителна.

 

 

И докато Чиро Имобиле е истинска голова машина през този сезон, то Кристиано Роналдо също представлява голяма конкуренция за евентуалните амбиции на Един Джеко. Макар и вече в напреднала за футболните разбирания възраст, мегазвездата на Ювентус буквално не спира да бележи, като наскоро той успя да се разпише в 11 поредни мача в Серия А. Това означава, че на босненския нападател ще му бъде изключително трудно да заличи сериозния пасив от голове, който има между него и лидерите по брой отбелязани попадения.

 

Естествено, не трябва да забравяме, че цялостното представяне на атаката на Рома ще играе своята роля до края на сезона относно евентуалните шансове на Джеко да стане голмайстор. В крайна сметка, нападението на вълците е далеч от най-резултатните отбори в първенството, като Аталанта затова не всичко зависи от индивидуалното представяне на босненеца.

Станете почитател на Класа