Новият план на Тайланд да лови туристи - лукс, строги мерки и "голф карантина"

Новият план на Тайланд да лови туристи - лукс, строги мерки и "голф карантина"
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    24.01.2021
  • Share:

Нещата започват да изглеждат оптимистично за любителите на голф, които вече нямат търпение да размахат стика. Тайланд обявява, че ще позволи на любители и професионалисти в тази област да тренират любимия си спорт, дори и ако са под карантина заради коронавирус.

Това е част от мащабен план на страната, с който тя да се измъкне от стагнацията в областта на туризма.

 

Стратегията е одобрена още през декември месец и се нарича "Голф Карантина".

 

Тя има за план да привлече не какви да е посетители, а най-платежоспособния сегмент туристи, които предпочитат разточителни и луксозни пътешествия. Новата вълна, която залива кралството пък, води до надеждите, че в близко бъдеще туристите ще са в почти пълна безопасност по време на посещението си.

Заместник-управителят на туристическото министерство на Тайланд - Тапане Киатпайбоол - заявява, че държавата иска да си изгради нов имидж и да се превърне в бранд, който е рай за голф играчите.

Той е оптимист, че Тайланд може да се превърне в голф дестинация номер едно, след като ситуацията с пандемията се нормализира.

 

През 2019 г. страната посреща над 40 млн. чуждестранни посетители, които са донесли над 60 млрд. долара приходи в държавната хазна. Около 800 хил. от тези туристи са били играчи на голф.

 

Процентът може да не е толкова впечатляващ, но туристическото министерство на Тайланд установява, че феновете на голфа харчат три пъти повече от тези, които не играят голф.

 

Голфърите предпочитат по-луксозни почивки и предпочитат места, които отговарят на специализираните им нужди. Един обикновен пътешественик ще посети дадено място заради забележителностите, но голф не е позволен в националните паркове с вековни гори, нали така?

 

За момента шест тайландски курорта са одобрени, за да се включат в новата туристическа програма с акцент върху голфа.

 

Индивидуален пакет започва от сумата от 3800 долара, което означава, че до подобна услуга имат достъп само туристи от високия клас. Основната група, към която се прицелва Тайланд, са платежоспособни посетители от държави с нисък риск от заразяване като Япония, Китай и Южна Корея.

 

С новите вълни на коронавируса, които в момента вилнеят в света, както и с прилива на случаи на местна почва, от Банкок са реалисти и не очакват наплив от голф туристи. Но за сметка на това искат да са подготвени за времената, в които ваксинацията ще е достатъчно напреднала, а голфърите ще възобновят обиколките си по света.

Затова и в момента тече оценка на други тайландски курорти, сред които Пукет - хитов туристически център преди избухването на пандемията. Предполага се, че островът скоро също ще се присъедини към програмата.

 

И докато всичко звучи много лежерно, всъщност мерките са доста стриктни.

 

Играчите на голф са длъжни да преминат през три теста за коронавирус, преди да прекратят карантината си след пристигане.

Първата проба се взима още при пристигането в Тайланд и едва след негативен резултат туристите се допускат до територията на страната. След това посетителите са свободни да се отправят към хотела си и към прилежащите му голф игрища.

 

Втората проба се взима пет до осен дена след настаняването в хотела. Третият тест се провежда 14 дена след пристигането и ако той е негативен, голф играчът е свободен да играе и с други свои колеги, на които е изтекла карантината. Въпреки това при повечето серии играчите са сами, защото се движат по собствен график, който се разминава с този на останалите посетители.

 

Всеки гост си има собствена голф количка, която не сменя до края на престоя си. Излишно е да споменаваме, че предпазните средства - маски и ръкавици - също са абсолютно задължителни. При напускане на голф игрището е задължителна смяната на облеклото.

 

Гостите под карантина обаче са свободни да обикалят из комплексите и да посещават и други мероприятия.

 

Играчите на голф могат да се свържат с хотелите във всеки един от одобрените курорти и да договорят условията, под които да пребивават там.

Тъй като официално се водят под карантина, те не могат да напускат хотелските комплекси, но в тях са относително неограничени откъм движение и забавления. Важно е да се отбележи и че всеки пристига в Тайланд след отрицателен PCR, направен в родината му не по-късно от 72 часа преди пътуването.

Първата група "карантинни туристи" се очаква да пристигне от Южна Корея и наброява 40-70 души. Те ще кацнат през февруари, а междувременно вече подготвят необходимите им документи.

Самите голф хотели и курорти очакват с нетърпение началото на стратегията. Винаги има риск, казват те, но е по-добре бизнесът някак си да работи, дори и да е с туристи под карантина.

Станете почитател на Класа