Хиляди протестират в Москва

Хиляди протестират в Москва
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    24.01.2021
  • Share:

Най-малко 40 000 души са се събрали днес в центъра на Москва, за да протестират в подкрепа на задържания критик на Кремъл Алексей Навални според репортерите на Ройтерс. Полицията съобщи за 10 пъти по-малко демонстранти. Полицията задържа над 1000 души в цяла Русия в събота и използва сила, за да прекрати митингите из страната,

 

 

 

 

 

Властите заявиха, че протестните акции в столицата и дузина други градове на Русия са незаконни, и полицията задържа 1090 души днес, съобщи правозащитният медиен проект "ОВД-Инфо", проследяваща демонстрациите в страната, предаде Франс прес. Броят на задържаните обаче постоянно расте.

Сред близо десетохилядното множество на митинга в центъра на Москва журналисти от АФП станаха очевидци на груби арести и сблъсъци между полицаи и демонстранти, посочва още агенцията.

Полицията е задържала и активистката Любов Собол, съюзничка на Навални, съобщи Ройтерс, позовавайки се на очевидец.

Навални призова своите поддръжници да протестират, след като беше арестуван миналия уикенд, при завръщането му от Германия за първи път, след както беше отровен с нервнно-паралитичния агент „Новичок“.

Властите предупредиха хората да не участва в съботните протести, като заявиха, че рискуват да се заразят с коронавирус, както и наказателно преследване и евентуално затвор за присъствие на неразрешено събитие.

В централната част на Москва, където репортери на Reuters изчисляват, че най-малко 40 000 души са се събрали в един от най-големите неразрешени митинги от години, полицията е видяна грубо да задържа хора, качвайки ги в полицейски муикробуси.

Властите казаха, че участват само около 4 000 души.

Някои протестиращи скандираха „Путин е крадец“ и „Позор“ и „Свобода на Навални!“

Съпругата на Навални Юлия заяви в социалните мрежи, че е била задържана на митинга. Майката на Навални Людмила също беше на протеста.

Протестни демострации и в България

Десетки души се събраха на демонстрация и пред руското посолство в София.

"Това, което се случи с Навални, е жесток удар срещу демокрацията, един шамар и образ на режима на Путин, който вече около 20 години безчинства в Русия";

"Тук съм заради Навални, свобода за Навални, свобода за всички политически затворници!";

"Единственото оръжие на Алексей Навални е истината. А в Русия за истината се арестува. И ако правим аналогия с България, нашето мото е "Гледайте Русия и се сещайте за България", заявиха участници в акцията пред БНР.

Протестът в София беше организиран от руския опозиционер Евгений Чупов, който преди година потърси политическо убежище в България. В подкрепа на Навални пред посолството дойде и лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов.

Над 120 руски граждани се събраха и пред генералното консулство на страната си и във Варна.

Станете почитател на Класа