Да, има нещо гнило в Дания

Да, има нещо гнило в Дания
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    23.01.2021
  • Share:

Ново приложение, даващо на мъжете договор за 24-часово съгласие да правят секс, разгневи северната страна.

400 години след Шекспировия “Хамлет” фразата “Има нещо гнило в Дания” продължава да е актуална. Тези дни в северната държава гняв предизвика ново приложение за смартфони, което дава на мъжете договор за 24-часово съгласие да правят секс.

 

iConsent се появява само месец след приемането на нов закон за изнасилванията, който наказва секса без изрично съгласие в Дания.

 

Създателите на апликацията твърдят, че целта на iConsent е да гарантира, че и двете страни се съгласяват да омачкат чаршафите.

 

Но различни групи определиха приложението като "не-сензитивно" и казват, че то подкопава и без това сложността на съгласието.

 

„Приложението определено не е решение за получаване на съгласие”, заяви Лин Ставнгаард, национален ръководител на “Секс и общество”. Според нея сексуалната връзка не е свързана с договор и приложението напълно погрешно се намесва в сексуалните отношения.

 

 

 

И националният ръководител на “Секс и общество” не одобрява новата апликация

 

„Ясно е, че приложението е разработено от човек, който няма нито професионален подход към пола, тялото или сексуалността, нито пък е слушал какво е обсъждано в дебата за съгласие. Връщаме се там, откъде започнахме — съгласието договор ли е или не?”, обяснява тя и допълва, че апликацията всъщност е “малко безсмислена”.

 

Как работи iConsent? Потребителите въвеждат номера на човека, с когото искат да правят секс, и изпращат заявка — на другия се дава възможност да я приеме или отхвърли.

 

 

Съгласието по телефона е валидно за 24 часа, само за едно сношение и може да бъде оттеглено по всяко време, обяснява апликацията Consent

 

Приложението е проектирано така, че съгласието да е валидно за 24 часа, но то е ограничено само до един полов акт.

Преди датските прокурори трябваше да докажат, че е използвано насилие върху някой, който не е в състояние да се противопостави на полов акт, за да представлява деянието изнасилване.

 

Но на 17 декември датският парламент прие нов закон, който определя като углавно престъпление сексът с лице, което не е дало съгласие.

 

Създателите на iConsent настояват, че приложението ще създаде сигурност както за мъжете, така и за жените.

Карстен Нилсен, съразработчик на приложението, защити iConsent и предположи, че то дори е изпреварило времето си. След една година хората щели да го възприемат по съвсем различен начин, въпреки че сега го намирали “малко противоречиво и може би дори странно”.

 

Не особено ласкаво за телефонната апликация се изказа и клиничният сексолог Джеспер Бей-Хансен.

„Умение е да “разчитаме” другите хора сексуално, а ако преместим това в приложение, ние се лишаваме от възможността да научим това умение”, каза експертът пред Датското радио.

 

"Страхувам се също, че десексуализираме половия си живот. Получаваме твърде малко страст и твърде много юриспруденция. Разбирането, че понякога разчитаме сигналите на другия погрешно, също е важно”, каза още той.

Според юристи апликацията няма да намери приложение в съда.

“Електронното съгласие няма да улесни доказването, че човек не е извършил изнасилване”, смятат те.

 

Какво означава новият датски закон за секса?

 

От 1 януари 2021 г. сексът без съгласие се счита за изнасилване — преди това прокурорите трябваше да докажат, че изнасилвачът е използвал насилие срещу някой, който не е бил в състояние да се противопостави.

Подобен закон, приет от Швеция през 2018 г., доведе до 75% увеличение на присъдите за изнасилване до 333.

Дания се превърна в 12-ата страна в Европа, която признава секса без съгласие за изнасилване, според Amnesty International.

 

Длъжностните лица се надяват законът да помогне за намаляване на броя на жените, подложени на изнасилване или опит за изнасилване (11 400 случая годишно).

Станете почитател на Класа