Кисинджър посъветва Байдън

Кисинджър посъветва Байдън
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    25.11.2020
  • Share:

Отношенията между Китай и САЩ са най-ниското си ниво от много десетилетия и ако това продължи, те могат да се превърнат във въоръжена конфронтация, предупреди бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. В интервю за Bloomberg той даде на бъдещата администрация на Байдън някои съвети относно Китай, като например назначаване на доверени лица, които да поддържат контакти.

 

Bloomberg: Кисинджър посъветва Байдън да възстанови диалога с Китай - докато светът не е рухнал във война

 

 

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че новата администрация на Джо Байдън ще трябва бързо да възстанови комуникационните линии с Китай, които бяха прекъснати по време на администрацията на Тръмп, така че конфронтацията да не ескалира във военен конфликт. Бившият дипломат направи такива изявления по време на икономически форум, организиран от Bloomberg, както и в интервю за изданието.

«Ако няма основа за сътрудничество, светът ще рухне в катастрофа, подобно на Първата световна война», каза Кисинджър, отбелязвайки, че днес има военни технологии, които могат да направят новата криза дори по-малко контролируема от преди. А САЩ и Китай, допълни той, все повече се движат към конфронтация.

Както припомня авторът на статията, самият Кисинджър по време на мандата си проправи пътя за историческото посещението на президента Ричард Никсън в Китай. А днес той изрази надежда, че може би общата заплаха от пандемията ще осигури поле за политически дискусии между двете страни.

Отношенията между Китай и САЩ сега са на най-ниското си ниво от десетилетия.

В началото на управлението си за Тръмп беше важно да отрази усещанията на американците по повод небалансировката на световната икономика. Но за последните години влошаването на отношенията с Китай доведоха всичко това до пътя към нова студена война.

Така че Кисинджър предлага Пекин и Вашингтон да постигнат споразумение, така че какъвто и да е конфликтът между тях, той да не се превърне във въоръжена конфронтация. Освен това, според него, страните трябва да назначат определени лица, на които имат доверие, така че те да поддържат контакти помежду си в интерес на двете държави.

Според Кисинджър отношенията с Китай може да доминират във външнополитическите приоритети на Джо Байдън.

Китай и САЩ трябва да разберат взаимно чувствителните си области, припомня Кисинджър.

Проблемите не е задължително да се решават, но трябва да се доведат до точката, в която е възможен по-нататъшен напредък.

Вашингтон и Пекин имат различна история: Америка почти винаги е била придружена от успех, докато Китай е имал дълъг период на постоянни кризи. Америка почти никога не е била застрашена, а Китай обикновено е бил заобиколен от държави, които са посягали на неговото единство.

В същото време, според Кисинджър, Европа ще бъде въвлечена в противопоставянето между САЩ и Евразия. След Втората световна война Европа е ключов фокус на американската външна политика.

Сега Европа трябва да развие свои собствени отношения с останалия свят, каза Хенри Кисинджър в интервю за Bloomberg.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа