Франция подклажда екстремизма

Франция подклажда екстремизма
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    27.10.2020
  • Share:

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф обвини днес Франция в "подклаждане на екстремизма", след неотдавнашното изказване на президента Еманюел Макрон за "ислямския сепаратизъм" и свободата на изразяване, която позволява осмиването на пророка Мохамед, съобщава БТА.

 

Да обидиш 1,9 милиарда мюсюлмани и свещени за тях неща заради ужасни престъпления на такива екстремисти е опортюнистична злоупотреба със свободата на изразяване, написа в "Туитър" ръководителят на иранската дипломация.

Според Зариф, мюсюлманите са първите жертви на "култа към омразата", подкрепян от колонизаторски режими и разпространяван от техните представители. Миналата сряда Макрон се изказа на церемонията в памет на Самюел Пати - преподавателят, обезглавен от ислямист, защото показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед. Президентът тогава обеща, че Франция ще продължи да защитава публикуването на тези карикатури и отново го повтори.

"Ще продължим. Уважаваме всички различия в дух на мир. Никога няма да приемем реч на омразата и защитаваме разумния дебат", написа вчера в "Туитър" френският президент, като думите му бяха преведени също на арабски и на английски.

Тези изявления предизвикаха критики от страна на лидери и протести през уикенда в редица държави с мюсюлманско мнозинство, както и призиви за бойкот на френски стоки.

В Иран секретарят на върховния съвет по националната сигурност Али Шамхани написа в "Туитър", че декларациите на Макрон показват "неговата липса на опит в политиката, тъй като в противен случай той не би посмял да обиди исляма в рамките на домогването си до лидерска позиция в Европа". Той посъветва френския президент да се интересува повече от историята и да не разчита на подкрепата на "западащата Америка и намиращия се в окаяно състояние Израел".

Председателят на иранския парламент Мохамад Багер Галибаф изрази съжаление от безсмислената враждебност на Франция към пророка и каза, че неговите думи и светлината му не могат да бъдат заличени от толкова необмислени, безполезни и нехуманни действия.

Това не е нищо друго, освен подклаждане на екстремизма", добави той.

Станете почитател на Класа