Свидетели: САЩ обмисляха да отвлекат или отровят Джулиан Асандж

Съоснователят на Уикилийкс Джулиан Асандж е бил шпиониран чрез "бръмбари" поставени в еквадорското посолство в Лондон по искане на американските връзки на охранителната фирма, която е била наета.

Нещо повече, пред британския съд беше казано, че Съединените щати дори са планирали отвличането или убиването на журналиста.

Свидетелства от двама анонимни свидетели бяха представени в Олд Бейли в сряда по време на продължаващото прослушване за екстрадирането на Джулиан Асандж.

И двамата свидетели са работели за Юси Глобър - позициониран в Испания частен изпълнител, който е предоставял охрана на посолството на Еквадор в британската столица, докато журналистът живееше там в продължение на цели седем години, след като получи убежище.

Охранителната фирма е имала договор с Еквадор от 2015 година и многократно бе обвинена, че е била основният инструмент на оркестрираната от Съединените щати кампания за наблюдение и следене на Асандж.

Свидетелите казаха, че шефът на Юси Глобър, Давид Моралес лично е инструктирал охранителния персонал да поставят шпионско оборудване за да следят Асандж.

По-късно той е заповядал на хората си да модифицират и подобрят шпионското оборудване, след като получил искане за това от американските си "приятели", с които е работел.

Още повече, че неговите американски "приятели" са обмисляли дори по-директни мерки за справяне с журналиста.

"В един случай, около декември 2017 година, Моралес каза, че американците са отчаяни и предлагат по-екстремни мерки за слагане на точка на ситуацията. Те са му предложили вратата на посолството да бъде оставена отворена, което ще позволи на хора да отвлекат Асандж от вътре и дори възможността да го отровят беше дискутирана", казва единият свидетел.

"Всички тези планове са правени при съвместно обмисляне с контактите в Съединените щати", добавя той.

Що се отнася до самата Юси Глобъл, дейността на фирмата в еквадорското посолство значи, че те са се прехвърлили в "шампионска лига", докато са "минали на тъмната страна", вторият свидетел си спомня да е чул тези думи от Давид Моралес.

Твърди се, че шефът на Юси Глобъл е получавал 200,000 евро на месец за да шпионира Джулиан Асандж от американските си контакти, според информацията на свидетелите.

Джулиан Асандж бе арестуван от британската полиция през април 2019 година, след като Еквадор отдръпна убежището, което бяха предоставили на прочутия журналист.

Асандж е арестуван от тогава и в момента е изправен пред опасността от екстрадиране в Съединените щати.

Ако британският съд реши да го екстрадира, най-вероятно той ще бъде изпратен отвъд Атлантическия океан, за да се изправи пред цели 17 обвинения по Шпионския закон на Америка за публикуването на секретни материали и класифицирана информация, както и за предполагаемата помощ за Челси Манинг, която е хакнала американските правителствени компютри, извличайки от тях данни.

 

Превод: СМ

Станете почитател на Класа