Орбан и "перверзията" на Запада

Срещу либералния Запад, джендър-идеологията и плановете за “подмяна на населението“ – унгарският премиер Орбан хвърли ръкавица на ЕС. Много сме различни, казва той от името на християнско-консервативния европейски Изток.

Заради коронавируса тази година Виктор Орбан трябваше да се лиши от голямата сцена. И поради това му се наложи да помести политическата си програма на страниците на близкия до правителството вестник „Magyar Nemzet".

В есето си той ясно отхвърля либералния Запад: „От гледна точка на Централна Европа Западът е загубил привлекателността си“, пише Орбан. Житейските модели на либералния, отворен към света Запад, и на християнско-консервативния Изток са несъвместими. Политическите сближавания на двата лагера, каквито има например в Австрия и в Германия между християндемократи и Зелени, са определени от унгарския премиер като „перверзия“.

азличните възгледи за света ще разцепват все повече Европейския съюз, обяснява по-нататък Орбан. Унгария би искала, заедно със съюзниците си в региона, да се концентрира върху конкурентоспособността на ЕС. Но мнозинството в Брюксел възпрепятства този курс, тъй като наред с другото преследва сляпо целите, свързани с опазването на климата, и се стреми към мултикултурно общество.

Според унгарския премиер, и образователната политика на Запада е несъвместима с християнско-консервативните държави: „Целта на нашето образование е децата ни да станат патриоти, които да съхранят нашите запазени традиции.“ Освен това училищата би трябвало да потвърдят сексуалната идентичност на децата, която „създателят им е дал при раждането им“, и да опазят малолетните от „джендърската идеология“ и „пропагандата на хомосексуалните“.

Остър тон и конспиративни теории

Орбан и неговата партия „Фидес“ от години твърдят, че европейските консерватори са предали идеала на християнска Европа. Обосновавайки се, Орбан прибягва все към едни и същи конспиративни теории. И в актуалното си есе той пише, че европейските институции служат на „Джордж Сорос и неговите хора“, а не на гражданите на Европа. Американският милиардер работел съвместно с „брюкселския елит“, с „международните медии“ и „маскираните като обединения на гражданското общество неправителствени организации“ за разрушаването на националните държави и християнско-консервативните правителства. Орбан за пореден път посяга и към харесваната от дясноекстремистките кръгове теория за „подмяната на населението“: един „глобален елит“ искал да постигне „открити общества със смесен етнос чрез ускоряване на миграцията“.

Орбан гостува на Тръмп в Белия дом

През последните седмици Виктор Орбан втвърди тона към своите противници. Това може и да е свързано с факта, че напоследък броят на новозаразените с коронавирус в Унгария расте драматично. „Орбан се страхува много, че покрай пандемията и икономическата криза може да загуби популярността си“, казва по този повод унгарският политолог Петер Креко. Затова през последните месеци той наложи още ограничения на свободната преса, осигури си извънредни пълномощия и съкрати средствата за опозицията, припомня Креко.

Освен това различни фракции в Европейския парламент заявиха, че ще одобрят новия бюджет на ЕС заедно с предвидените милиардни помощи само при условие, че той е обвързан със спазването на критериите за правовата държавност. В есето си Орбан определя това като „изнудване“ и обявява, че в този случай няма да даде съгласието си за бюджета. Политическият наблюдател Петер Креко обаче смята, че едно вето на Орбан е малко вероятно, тъй като унгарският премиер е зависим от бързите финансови помощи на ЕС. Освен това, независимо от отправяните от него заплахи, на европейско ниво Орбан в повечето случаи е проявявал склонност към сътрудничество.

Въпреки това отношенията на Унгария с ЕС са трайно увредени: от 2019 година членството на партията „Фидес“ в Европейската народна партия е суспендирано. Възможното ѝ изключване нееднократно е било на дневен ред, но заради пандемията в началото на септември бе отложено за пореден път.

Подкрепа за Тръмп

Поради това Виктор Орбан търси съюзници от другата страна на Атлантика. В своето есе той (пръв от правителствените  ръководители на ЕС) обявява подкрепата си за преизбирането на Доналд Тръмп през ноември. Той твърди още, че Унгария отхвърляла „моралния империализъм“ на демократите в САЩ.

Въпреки сближаването на Орбан с Русия и Китай, отношенията между Вашингтон и Будапеща изглеждат изключително добри. Администрацията на Тръмп покани единствено унгарския външен министър Петер Сиярто (от всички първи дипломати на ЕС) за подписването на споразуменията за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства и Бахрейн в Белия дом. На финала на церемонията Сиярто дори предложи Тръмп за Нобелова награда за мир.

Опасен външнополитически баланс

Орбан и Тръмп си приличатне само реторически и политически, казва Петер Креко – те имат нужда един от друг. „В ЕС няма много други, които открито да подкрепят политиката на Тръмп, докато Орбан го прави“, посочва политологът. Това важи и с обратен знак.

В дългосрочен план сближаването на Орбан с Русия и Китай обаче може сериозно да обремени отношенията с Тръмп, смята Креко. По отношение на унгарската външна политика той говори за „опасен и крехък баланс“. Предизвикателството, отправено от Орбан към Запада, може обаче да се обърне срещу него - дори Доналд Тръмп да спечели изборите през ноември.

 

Станете почитател на Класа