Лекарството за Ковид-19 вече се продава по аптеките в Русия

Лекарството „Арепливир“, разработено от руска фармацевтична компания на базата на японския антивирусен препарат „Фавипиравир“, вече се появи в аптеките в Русия. От няколко дни препарата е наличен в Москва, Санкт Петербург и други големи градове на федерацията.

 

Прави впечатление високата цена, сравнима с месечния доход на някои хора в Русия – над 12 000 рубли или около 260 лева за една опаковка. От компанията производител "Промодед" оправдаха високата цена с големите инвестиции в създаването на ефективен препарат в кратки срокове. Според производителите, след като това се случи, е възможно цената да падне догодина до около 5000 рубли (около 125 лева).

 

Лекарството за Ковид-19 вече се продава по аптеките в Русия

 

Доколко ефективен е новият медикамент ще стане ясно след няколко месеца интензивно използване, коментират специалистите. Засега я ясно, че "Арепливир" е противопоказен за бременни и за жени, които планират бременност, както и че оказва силно негативно въздействие върху бъбреците и черния дроб. По света гледат с ирония на новото лекарство, но в Русия се възлагат големи надежди на него.

Станете почитател на Класа