Германия: „Никоя държава няма право да диктува европейската енергийна политика със заплахи“

Германският външен министър Хайко Маас предупреди САЩ да не се намесват в завършването на проекта за газопровод "Северен поток 2", като подчерта, че Европа има право да избира собствени енергийни източници.


"Санкциите между партньорите определено са погрешен начин", заяви Маас по време на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в Москва, като добави, че всеки опит да се предотврати завършването на газопровода би бил нарушение на суверенитета на страната.


"В крайна сметка остава нашето суверенно решение откъде да черпим енергията си. Никоя държава няма право да диктува европейската енергийна политика със заплахи. Това няма да успее", подчерта Маас, цитиран от Ройтерс.


В понеделник Маас изрази "недоволството си" пред държавния секретар на САЩ Майк Помпео, след като американските депутати заплашиха да "смажат с правни и икономически санкции" германска компания, участваща в енергийната инициатива.


В края на юли германските медии съобщават, че " САЩ засилват натиска" върху компаниите от страната и други европейски държави, участващи в проекта за изграждане на руския газопровод, предизвиквайки възмущение сред германските политици.


Изграждането на „Северен поток 2", който ще удвои доставките на природен газ от Русия за Германия през Балтийско море, прогресира бързо до миналия декември, когато заплахите от санкции от САЩ принудиха швейцарската компания Allseas да изостави руския проект, което от своя страна попречи да бъде завършен до края на 2019 г., както беше планирано.


96% от тръбопроводните участъци вече са изградени и понастоящем има по-малко от 160 километра за завършване. Представител на руския петролен гигант "Газпром" увери, че работата все още е в ход и изрази надежда, че изграждането на "Северен поток 2" ще приключи в края на 2020 г. или началото на 2021 г.


Северен поток 2 е газопровод, състоящ се от две успоредни тръби с обща дължина от 1230 километра. Газопроводът е разширяване на сегашния газопровод "Северен поток" и ще бъде в състояние да снабди 26 милиона домакинства и значително да намали разходите за енергия и прекомерните сметки на европейските граждани.

Станете почитател на Класа