Джо Байдън избра Камала Харис за кандидат вицепрезидент

Кандидатът за президент Джо Байдън обяви своя избор за вицепрезидент. Демократичният претендент избра бившия сенатор в Калифорния и бивш прокурор Камала Харис, като изпълни обещанието си да избере цветнокожа жена.


Обявявайки избора си в Twitter, Байдън описа Харис като „безстрашен борец за малкия човек и един от най-добрите държавни служители в страната".


Харис е първата чернокожа жена в президентската надпревара в историята на Америка, факт, който вероятно ще донесе благоволението на някои избиратели, насочени към социалната справедливост. Въпреки това миналото на Харис като генерален прокурор на Калифорния може да привлече презрение от прогресистите. Като главен юрист на щата, Харис наблюдаваше затварянето на родители заради отношението на децата си и спореше срещу освобождаването на ненасилни престъпници, които тя държеше зад решетките, за да служат като затворнически труд.


Като окръжен прокурор на Сан Франциско, Харис също беше отговорна за осигуряването на повече от 1900 присъди срещу потребителите на марихуана, въпреки че по време на кампанията призна, че самата тя е опитвала марихуана в колежа.


Оттогава Харис се преквалифицира като добросъвестен прогресист. Тя се присъедини към протестиращите по улиците на Вашингтон след смъртта на Джордж Флойд през май и бе подкрепена в кандидатурата си за кандидат-вице от Бен Кръмп, адвокат на семейство Флойд.


В момента Байдън води на президента Доналд Тръмп в повечето проучвания на националното мнение, въпреки че Тръмп настоява, че анкетите са ненадеждни. Въпреки това, включването на Харис в екипа на Байдън може би ще има повече последици при гласуването, отколкото всеки досегашен кандидат. Неотдавнашно проучване установи, че мнозинството от гласоподавателите не очакват 77-годишният Байдън да изтърпи пълен четиригодишен мандат, ако бъде избран.


Малко след съобщението, Тръмп туитира атака срещу Харис, наричайки я „радикален ляв избор, който ще вдигне данъците и в крайна сметка ще поеме юздите от Байдън. Перфектни един за друг. Грешни за Америка." се казва в туита.

Станете почитател на Класа