Апокалипсис в Бейрут

Ливанската лира се срива, боклук засипва улиците, ток има само по няколко часа на ден. А сега и експлозия допълнително утежни живота в някогашната "Швейцария на Близкия изток".

 

 

 

Облак дим покри небето над пристанището в Бейрут. По данни на ливанския Червен кръст, при двете експлозии снощи са загинали 100 души, а над 4000 са ранени. Следите от трагедията се виждат из целия град. Премиерът Хасан Диаб съобщи, че вероятната причина е складирането на голямо количества амониева селитра без да са спазени мерките за безопасност. Диаб определи като "недопустимо" разполагането на 2750 тона от веществото в склад на пристанището в продължение на повече от шест години без нужните условия за сигурност. Амониевата селитра служи основно за производството на торове, но може да се използва и за изготвянето на взривни вещества. Тя е в състояние да експлодира при високи температури.

Репортерката на ДВ Разан Салман разказва, че болниците в ливанската столица са препълнени. След взривовете в Бейрут се разиграват катастрофални сцени, хората са в паника, а улиците са пълни с разбити стъкла от прозорците.

 

Беше като атомна бомба, разказват очевидци

 

Достъпът до пристанището на Бейрут, откъдето се доставят жизнено важни стоки за 2,4-те милиона жители на столицата, е невъзможен. Върховният отбранителен съвет на Ливан обяви столицата за бедствена зона и посъветва правителството да обяви извънредно положение. Съболезнования към близките на загиналите и готовност за помощ дойде от целия свят. Катар ще осигури изграждането на временен лазарет за ранените, Кувейт ще изпрати медицинска помощ. Дори Израел, с който Ливан формално е във война, заяви готовност да осигури медицинска и хуманитарна помощ.

Пореден удар срещу ливанците

Още преди взривната вълна да започне своя разрушителен ход от пристанищната зона към центъра на Бейрут, много ливанци описваха страната си като негодна за живеене, пише "Зюддойче Цайтунг". Животът в мястото, наричано някога "Швейцария на Близкия изток", отдавна напомня катастрофа, отбелязват от изданието. Милиарди потъват в държавната енергийна компания, докато жителите на Ливан имат ток само по няколко часа на ден. Боклукът залива улиците на Бейрут, ливанската лира загуби 80 процента от стойността си само за няколко месеца, а цените се повишават ежедневно. Дефицитът на средства и стоки съвсем логично засегна и здравната система. Не само държавното здравеопазване е пред колапс, в частните болници също има недостиг на медикаменти и материали. В последните седмици те освободиха стотици свои служители, защото вече не могат да им плащат. В кошмарната нощ на вторник срещу сряда безработните медици се втурнаха по улиците, за да оказват помощ и да превързват ранените по паркинги пред препълните болници.

Ливан се изправя пред ново още по-тежко предизвикателство. Дори вече обещаната помощ от чужбина трудно ще разреши проблемите на държавата, която почти няма собствено производство. Ливан е силно зависим от вноса, дори 80 процента от пшеницата идват от чужбина. Границите на Ливан с разрушената от гражданска война Сирия и с Израел, с който фактически още е във война, прави вноса възможен единствено по въздух и вода. А от снощи най-важното пристанище на страната е разрушено.

Последиците от експлозията са трагични, но и симптоматични за страната, отбелязват от "Зюддойче Цайтунг". Първите анализи сочат, че опасните запаси от амониева селитра са стояли години наред необезопасени в центъра на критичната за страната инфраструктура и в близост до жилищни квартали. Ако случаят наистина е такъв, той е поредна проява на почти престъпната небрежност, с която политиците на страната управляват.

Станете почитател на Класа