Die Welt: В Германия призоваха за създаване на наднационална европейска армия

Немските социалдемократи поеха инициативата за създаване на единна европейска армия с наднационално ниво, според Die Welt. Тя ще съществува паралелно с военните структури в страните-членки на ЕС. Всички граждани на съюза ще могат да служат в нея, обяснява немското издание.

Ръководителят на външнополитическото ведомство на Европейския съюз Жозеп Борел обобщи резултатите от Мюнхенската конференция по сигурността с една фраза: "Европа трябва да развие апетит за власт." За да се противопоставят на Русия, Китай и Съединените щати в бъдеще, европейците трябва да са готови активно да защитават своите интереси във външната политика и военната сфера, подчерта той. Проблемът обаче е, че процесът на установяване на военно сътрудничество между 27-те страни-членки на съюза се движи с "темпове на костенурка", отбелязва авторът на статията Торстен Юнгхолт.

 

 

Що се отнася до мен, всичко това продължи много дълго, казва Фриц Фелгентрой, експерт по въпросите на отбраната на Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ). - Светът няма да чака, докато Европа преодолее националния егоизъм.“ Той и членовете на неговата партия отправят инициативата за създаване на „28-та армия на ЕС“, тоест военна структура на ниво Европейска комисия, която няма да съществува вместо националните армии, а успоредно с тях.

Предимството на този подход е, че европейските правителства не трябва да се отказват от собствения си суверенитет в областта на отбраната. Въпреки това няма да трябва да се правят промени в съществуващите европейски договори. Всички граждани на ЕС ще могат да служат в армията.

Освен това създаването на такава армия ще даде положителна „динамика на обединение“ в Европейския съюз, отбелязват социалдемократите. Военно право, снабдяване, персонал, лидерство, обучение, командна структура - всичко ще трябва да се мисли заедно. Разбира се, инициативата няма да струва евтино, но има и потенциална възможност да се спестят пари, по-специално след ликвидацията на старите структури.

Остава да изчакаме Берлин да приеме предложението и да намери партньори в Европа, които да изпълнят плана. Поне, за разлика от държавните глави и министрите на конференцията в Мюнхен, социалдемократите не харчат цялата си енергия за „анализ на рушащата се архитектура на глобалната сигурност“, но гласуват конкретни предложения, отбелязва изданието. Освен това, според скорошно проучване, проведено от Центъра за военна история и социални науки на Бундесвера, 63% от гражданите на Германия подкрепят идеята за сътрудничество на всички страни от ЕС в областта на отбраната. 46% са за създаването на единна армия.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа