Турският хайлайф остава без карети

Принцовите острови са магнит - и за турците, и за туристите. Каретите, теглени от коне, бяха тяхна емблема в продължение на години. Но това, което е добре за туристите, не е добре за животните - коне повече няма да има.

 

 

 

Принцовите острови са разположени в Мраморно море, недалеч от Истанбул, за чиито жители и гости те са любима дестинация. Най-големият остров - Бююкада, е най-привлекателен за богатите. За това допринасят тишината и спокойствието на острова, където частните моторни превозни средства са забранени. Допреди няколко години Принцовите острови носеха атмосферата на едно отминало време. Атмосфера, в която отсъства шумът на двигателите. Изисканите дървени вили в стил ар деко създават архитектурния облик на островите. А каретите, които придвижваха избягалите от забързания и шумен живот в континенталната част на Турция, се бяха превърнали в тяхна емблема. Но това е на път да се промени.

В последните години с покачването на стандарта в Истанбул все повече семейства си купуват къщи на Принцовите острови. Притежаването на вила там от години се смята за признак на благосъстояние. Поколения наред заможни семейства прекарват лятото на островите, които в последно време привличат и все повече туристи. Вниманието им е насочено основно към двата най-големи острова Бююкада и Хейбелиада. 

Електромобили заместват каретите

Най-потърпевши от засиления интерес към Принцовите острови се оказват ... конете.  През последните години всеки сезон умират към 300 от общо 1500-те животни, които теглят каретите на островите. Те са прекомерно експлоатирани с цел печалба. За проблема алармират и природозащитниците.

В края на миналата година епидемия от заболявания по конете доведе до евтаназията на осемдесет животни. Това стана повод кметът на островите и кметът на Истанбул да вземат мерки. Те наложиха забрана за движение на каретите за три месеца. През януари бе решено забраната да стане постоянна. Каретите трябва да бъдат заместени от електромобили.

 

Бююкада е най-големият от Принцовите острови

Бююкада е най-големият от Принцовите острови

 

Граждани и природозащитни организации от цял свят все по-интензивно настояват за забрана на теглените от коне превозни средства в големите населени места. Сред причините са експлоатацията на животните и стресът, на който те са подложени ежедневно. Дебатът наскоро се разрази и в Германия във връзка с провеждащия се в края на февруари карнавал, който традиционно бележи началото на Великденските пости. В шествията участват и коне, а от години петиции призовават за забраната им. В провинция Северен Рейн-Вестфалия отговориха с предприемането на нови мерки:  от тази година на ездачите ще е забранено да консумират алкохол, ще се следи по-строго и животните да не бъдат претоварвани. Пълна забрана обаче засега не се предвижда.

На Принцовите острови забраната породи и притеснения. Местните са разтревожени, че поминъкът им е застрашен, и че обликът на островите, за които каретите са се превърнали в емблема, ще бъде променен. Какво ще се случи с всички коне там - не е ясно. Но поне е сигурно, че вече няма да изнемогват, докато теглят туристите.

Станете почитател на Класа