Ако "Брекзит" беше телевизионен сериал

Неочакван обрат в драмата "Брекзит". Провал за Джонсън. Три писма от Лондон. Стотици хиляди британци на протест. Какво следва? Ако "Брекзит" беше телевизионен сериал, щеше да спечели куп награди. Но, за съжаление, не е.

 

 

 

Ако "Брекзит" беше телевизионен сериал, със сигурност щеше да се радва на огромен успех. Мелодрамата - със своите безброй неочаквани обрати и политически битки - щеше да обере редица награди от филмови фестивали. Най-новият епизод на "Брекзит" - с комика Борис Джонсън в главната роля и действие, развиващо се в парламента - е била гледана вероятно от рекордно висок брой зрители.

Това е реалността!

Проблемът е в това, че Брекзит не е фикция, на която може да бъде сложен край с дистанционното за телевизора. Брекзит е част от реалния живот. И за британците, и за ЕС. И постепенно тази драма се превръща в истинско мъчение за зрителя. Премиерът Борис Джонсън се провали (засега) със своята сделка с ЕС за Брекзит - втората по рода си. Депутатите в Лондон приеха поправка, с която отложиха гласуването ѝ. Те се опасяват, че до 31 октомври Джонсън все пак може да намери вратичка, през която да прокара т.нар. твърд Брекзит. Затова парламентаристите в Лондон искат първо да се запознаят подробно с всички законопроекти, необходими за протичането на регулиран Брекзит, преди да гласуват договора. А това няма как да се случи преди 31 октомври.

 

Борис Джонсън

 

Затова сега фазата за преговори трябва да бъде удължена. С други думи: следва нов епизод от мелодрамата "Брекзит". ЕС сигурно би се съгласил да даде отсрочка на Великобритания за трети път. Не е тайна, че Брюксел не иска да има никаква вина за евентуален нерегулиран Брекзит. Условието обаче е Лондон да изпрати писмо до ЕС с искане на нов срок и да посочи основателна причина за това. А писмото трябва да е подписано от Борис Джонсън. Той, впрочем, беше заявил следното: "Предпочитам да лежа мъртъв в гроба, отколкото да моля за отсрочка".

В събота вечерта (19.10.) действително пристигна такова писмо - с молбата срокът за Брекзит да бъде удължен до 31 януари 2020. То обаче не беше подписано от премиера, защото Борис Джонсън е твърдо против удължаването. Малко по-късно обаче от Лондон бе изпратено и второ писмо до ЕС - вече подписано от британския премиер. В него Джонсън ясно заявява, че е строго против удължаването на срока. За да не се стигне до някакво недоразумение, британският посланик в ЕС Тим Бароу също изпрати писмо до ЕС - в него Бароу посочва, че молбата за удължаване на срока за Брекзит не е била подписана от Джонсън, тъй като законът задължавал британското правителство да поиска отлагане. И така: дотук общо три писма  от Лондон до офиса на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Какво ще реши ЕС?

Посланиците на страните-членки в ЕС обсъждат днес (20.10.) в Брюксел как да отговорят на британската молба. Нищо чудно, ако окончателното решение за това бъде взето едва дни или часове преди 31 октомври. Дори и през това време парламентът в Лондон да одобри договора за излизане на Великобритания от ЕС, той трябва да бъде ратифициран и от Европейския паралмент.

За публиката, за хората, засегнати от Брекзит, фирмите, търговците, рибарите, износителите и за още много други  това вече не е никак забавно. Вчера (19.10.) стотици хиляди британци излязоха в Лондон на протест срещу Брекзит. Те искат страната им да остане в ЕС или поне да бъде проведен нов референдум. Депутатите в британския парламент трябва да чуят техния глас. Брекзит не е телевизионно шоу, въпреки че все повече заприличва на такова.

 

***

 

Междувременно в интервю за телевизия Sky News британският министър Майкъл Гоув, който отговаря за Брекзит, обяви, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври въпреки всичко. Той изтъкна, че отлагането на гласуването на договора за Брекзит в британския парламент само е увиличил риска от нерегулиран Брекзит.

Станете почитател на Класа