Ще купим ли "Спутник V"? Ето какви са нагласите на депутатите в парламента

Ще купим ли "Спутник V"? Ето какви са нагласите на депутатите в парламента
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.03.2021
  • Share:

Mинистерският съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”. За това настояват от БСП в проекта за решение, който здравната комисия в Народното събрание ще обсъди на днешното си заседание.

 

“Труд” потърси членове на комисията от различни политически сили, за да провери нагласите им преди гласуване на проекта.

“Руската ваксина “Спутник V” е добра и доказателство е фактът, че няколко европейски държави решиха да я внесат”, коментира д-р Калин Поповски от ВМРО.

Той поясни, че ще поискат редакция на предложението на БСП, която да задължи правителството да осигури по най-бърз начин такива количества от руската ваксина, които да позволят на всички български граждани, които желаят да се имунизират, достъп до ваксина.

Поповски обясни, че предложението им не противоречи на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, тъй като разрешеният аналогичен продукт на “Спутник V” - AstraZeneca e в недостатъчно количество и производителя не изпълнява договора си.

 

“Ще подкрепим решение, което да даде възможност да не бъде изключена нито една ваксина, която покрива изискванията на Европейската агенция по лекарствата”, заяви зам.-председателят на парламента и член на здравната комисия д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Очаква се от управляващата партия ГЕРБ да внесат редактирано предложение, което да не изключва нито една ваксина извън утвърдените от ЕС.

Условието е да има одобрение от Европейската агенция по лекарствата. От ГЕРБ са категорични, че няма как да внесем ваксина, която има аналог, получил одобрение от ЕК - а именно AstraZeneca. Управляващите се позовават на чл. 10 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Той гласи следното:

Министърът на здравеопазването по мотивирано предложение на главния държавен здравен инспектор, съгласувано с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), може със заповед да разреши лечение за определен срок с лекарствен продукт, който не е разрешен по реда на глава трета, когато в страната има обявена епидемия, причинена от патогенни микроорганизми или токсини, или има предполагаемо или потвърдено разпространение на химически агенти или ядрена радиация и няма подходящ разрешен за употреба лекарствен продукт.

В доклад до президента Владимир Путин на Федералната агенция по биомедицина 

Пускат РНК-препарат „Мир - 19“ и ново поколение имунизации

 

Медикамент за клетъчен имунитет

 

След дни в Русия започват масови клинични изпитания на препарат срещу COVID-19, който е разработен на принципа на микроРНК - малка едноверижна и некодираща РНК молекула.

Един от подробните анонси за него направи пред президента на Руската федерация Владимир Путин директорът на Федералната агенция по биомедицина Вероника Скворцова.

Лекарството е наречено “Мир -19” и в средата на март учените ще започнат тестването на втората фаза на препарата.

По думите на Скворцова разработената молекула за “Мир-19” няма аналог в света и медикамента към момента дава много добри резултати срещу най-тежките форми на коронавируса, включително и пневмониите.

През юли от Федералната агенция по биомедицина ще имат готовност и за ново поколение ваксина, която ще атакува не S-протеина на коронавируса, а “други протеинови компоненти”, отбеляза още пред руския президент Скворцова, цитирана от пресслужбата на Кремъл.

По думите ѝ, новото поколение ваксини, които се работят от Федералната агенция по биомедицина, ще изгражда не т. нар. хуморален имунитет (на базата на произвеждане на антитела), а ще създава клетъчен имунитет. Последният може да работи между 13 и 17 години.

Посолството на Русия засипано със запитвания

Посолството на Русия в България е било засипано със запитвания от граждани как да си набавят руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”.

Заради което от мисията публикуваха на профила си във фейсбук следното уточнение:

“Във връзка с многобройните въпроси относно руската ваксина “Спутник V” съобщаваме, че посолството на Руската федерация не разполага с ваксината, в посолството не се поставя ваксината нито на руските, нито на българските граждани”.

От мисията уточниха още, че за да бъде внесена “Спутник V” в България, тя трябва да бъде одобрена на ниво ЕС, или от българския лекарствен регулатор.

 

И Чехия поиска доставки от Москва

Унгария и Словакия внесоха „Спутник V“

 

Полша проучва за доставки от Китай

 

На 1 март Сърбия получи още 100 000 дози от “Спутник V”, които са всъщност вторите дози на доставените вече първи 100 000. Белград има договор и за доставка на китайската ваксина срещу COVID-19.

Унгария първа от страните в ЕС внесе руската ваксина “Спутник V”. Премиерът Виктор Орбан се възползва от законодателна възможност, която позволява при извънредни обстоятелства страни от ЕС да си набавят лекарствени препарати, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, каквато е и “Спутник V”.

Правителството в Будапеща мотивира решението си със забавянето на доставките по програмата на ЕС за общи поръчки, което “води до загуба на човешки животи”.

 

Унгария договори купуването на 2 млн. дози от руската ваксина (която вече се използва в страната), а паралелно договори и още 5 млн. дози от ваксината на китайската “Синофарм”.

Словакия втора в ЕС поръча “Спутник V” (2 млн. дози), като премиерът Игор Матович обясни, че е “правилно да се купи руската ваксина, тъй като COVID-19 не се интересува от геополитика”.

И Чехия поиска да купи “Спутник V”, но договор с Москва още не е сключен.

Дания, Австрия и Полша също възнамеряват се търсят ваксини извън европейската програма за общи поръчки. Полският президент Анджей Дуда е изразил интереса на страната си към поръчки на препарата на “Синофарм” в разговор с китайския си колега Си Цзинпин в понеделник.

 

Държавите от ЕС имат свободата да си доставят и други препарати на собствена отговорност

Европейската агенция по лекарствата одобрява и Janssen

 

Разработена е на принципа на аденовируса

 

Европейската агенция по лекарствата ще обсъди на 11 март издаването на разрешение за използване в ЕС на ваксината срещу COVID-19 Janssen на фармацевтичните компании Johnson & Johnson.

Извънредното заседание цели да се постигне решение още в този ден, се уточнява в съобщението, цитирано от БТА. По-рано тази седмица Европейската комисия потвърди, че оценката на ваксините занапред ще бъде ускорена.

Когато бъде утвърдена, ваксината на Janssen ще стане четвъртият препарат срещу новото заболяване, чиято употреба е разрешена в ЕС. ЕК сключи договори с шестима производители на ваксини, като уточни, че държавите от ЕС имат свободата да си доставят и други препарати на собствена отговорност.

 

Досега Комисията е издала 3 разрешения за търговия при определени условия за ваксините, разработени от BioNTech и Pfizer, Moderna и AstraZeneca, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде положителна оценка за тяхната безопасност и ефикасност.

 
От ГЕРБ са категорични, че Корнелия Нинова се опитва да употреби руската ваксина предизборно, пише Труд бг.

 

Това, което се знае със сигурност за ваксината Janssen е, че разработена на принципа на аденовируса като тази на AstraZeneca, но е еднодозова ваксина, за разлика от всички до сега, които се прилагат в две дози. Договореното количество дози за ЕС от ваксината Janssen е 400 млн. дози.

Станете почитател на Класа