Walmart контролира качеството с блок-чейн технология

Търговските вериги Walmart и Sam's Club изискаха от част от доставчиците им на храни да използват блокчейн технология, за да реагират много по-бързо в случаи на засечени зарази. Наскоро двете вериги откриха огнища на ешерихия коли в партиди маруля, както и на салмонела в продукти като яйца и зърнени закуски. Идеята е, използвайки блокчейн технологията като споделен огромен склад на информация, доставчиците бързо да могат да видят кои ферми са заразени и веднага да спрат доставките за ресторанти и потребители. За целта в следващите 12 месеца доставчиците на листни зеленчуци ще трябва да качат данните за своите продукти и производители в блокчейн система, съобщи CNBC.

Преди повече от година стана ясно, че Walmart работи заедно с IBN за създаване на блокчейн верига за хранителните доставки. От търговския гигант определят досегашния модел за проследяване на храната като много остарял за XXI век. В последния случай със зараза, докато бяха открити засегнатите райони, в търговската мрежа вече имаше милиони глави римска маруля, които трябваше да бъдат изтеглени. Резултатът беше масов отлив на потребителите от този вид продукт, независимо в кой район е бил отгледан.

С въвеждането на блокчейна се очаква всички доставчици на пресни зеленчуци да могат да проследяват продуктите си до фермите „за секунди вместо за дни", се казва в писмо на Walmart до нейните партньори. На практика производители, доставчици, преработватели, дистрибутори и търговци на дребно ще вкарат информацията си в една и съща верига от блокове информация. Достъпът до нея ще даде на потребителите по-голямо доверие за произхода на тяхната храна, а на регулаторите – по-сигурни инструменти за гарантиране на безопасността на храните. Ускорението ще улесни оценката на рисковете за здравето, ще позволи бързо идентифициране на източниците на зараза, както и ще оптимизира разходите по изтеглянето на вредните продукти.

Изискването е задължително за всички директни доставчици на веригата Walmart, които до 30 септември 2019 година трябва да са станали част от системата, позволяваща бързото проследяване „от край до край" на фермите.

Walmart вече използва пилотно в магазините си в САЩ и в Китай блокчейн технологията на IBM – IBN Trust, за проследяване на различни видове храни. В резултат времето, необходимо за проследяване на храната от магазина на веригата и до източника и обратно, е сведено до минути, в сравнение с дни или понякога седмици в досегашната практика. От веригата не съобщават колко ще струва на доставчиците им преходът към блокчейн технологията, но наскоро IBM пусна сайт, който ще помогне за лесно и евтино въвеждане на технологията.

Извън по-силните гаранции за сигурността на храната, новата технология ще намали разхищенията на хранителни продукти, както и ще подобри управлението на замърсяванията, смятат от търговската верига.

CNBC коментира, че с изключение на технологични компании като Facebook, Microsoft и Amazon, Walmart е един от все още редките случаи на конкретна употреба на блокчейн технологията от компании в списъка Fortune 500.

Освен с Walmart, IBN работи и с международни корпорации в производството на хранителни продукти като Nestlé, Dole, McCormick и други, за усъвършенстване на приложенията на блокчейн технологията при производството и разпространението на храни.

Станете почитател на Класа