Груп поглъща Юнион Ивкони

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията на двете най-големи компании за автобусни превози в България – „Юнион Ивкони" и „Груп Плюс". Решението е от 20 септември, но е публикувано на 28 сепетември.
Двете дружества минават под шапката на новосформирана фирма – „Транспект" АД. Капиталът му е в размер на 50 хил. лв. и е разпределен между двама акционери – Петър Господинов и Георги Атанасов – и двамата свързани с първата компания.

Операцията по сливане на двете компании в едно ново дружество включва няколко сделки, след които част от акционерите ще излязат. Финансови параметри не се съобщават.

Към момента съсобственици на „Юнион Ивкони" са доскорошният депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов със 777 500 лв., Светлозар Любенов със същия дял и „Синтетика" АД със 1,62 млн. лв. Първо, Любенов ще прехвърли дяловете си на Константинов, след което той ще има 49%, а „Синтетика" – 51%. По-късно „Транспект" ще изкупи дяла на бившия депутат, а после и 100% от дяловете на „Груп Плюс" ООД. С приключването на този етап, „Транспект" ще изкупи и дяловете на „Синтетика".

„Юнион Ивкони" поддържа 15 офиса в София и над 100 офиса в България и Европа, като освен това работи в партньорство с много билетни центрове и туристически агенции в страната и чужбина. Сервизните бази на дружеството са оторизирани за извършване на гаранционна и извънгаранционна поддръжка на автобусите.

Ангажираният с дейността на дружеството персонал е 710 души. Към датата на уведомлението пътническите автобуси, собствени или оперирани от „Юнион Ивкони" по силата на лизингови договори са 376 на брой.

Транспортната дейност на „Груп Плюс" се осъществява от собствен автопарк, като тя притежава авторемонтна база в София, оторизирана за сервизно обслужване на марката TEMSA от сервиз Temsa Sanayi Ticaret A.S., пише dnesplus.bg.

Към настоящия момент персоналът на „Груп Плюс" наброява 60 души, а след преобразуването техният брой достига 161. Към момента „Груп Плюс" притежава 8 пътнически автобуса, с които покрива обслужваните маршрути и дестинации в страната и чужбина.

„Етап-Адресс" е разкрило и оборудвало близо 20 офиси за продажба на билети, а от 2013 г. използва и собствена система за издаване на автобусни билети, която след преобразуването е собственост на „Груп Плюс".

„Етап-Адресс" е прехвърлило на „Груп Плюс" и 48 пътнически автобуса, 18 от които с двигател ЕВРО 6, с които покрива обслужваните маршрути и дестинации в страната.

Участниците в концентрацията изчисляват своя общ пазарен дял на между 10 и 20% от превозите по републиканската транспортна схема, а преизчисляването му през дела на РТС от общия обществен превоз на пътници показва, че комбинираният пазарен дял на „Юнион Ивкони" и „Груп Плюс" е до 5% от целия пазар на автобусен превоз на пътници в страната. Според твърдения на „Карат С" обаче новата фирма ще има контрол върху близо 50 на сто от пазара в този сегмент.

Станете почитател на Класа