Вим Вендерс идва на София филм фест

Спорт 1968-а и 22 - това ще са най-често чуваните думи по време на тазгодишния Международен "София филм фест" (7-16 март). Първата - заради основната му тема, подсказана от избора на София за Европейска столица на спорта; втората - заради годишнината от паметните събития, разтърсили Източна Европа; а третата неизменно ще подчертава броя на изданията на едно от най-чаканите културни събития у нас след 1989 г.

Както на всеки кинофестивал, тук също най-важни са филмите и личностите. Най-значимата роля - председател международното на жури, се пада на именитата унгарска режисьорка Илдико Енеди. Тя обаче ще представи и филма си "За тялото и душата" спечелил "Златна мечка" от Берлинале 2017. Сред легендарните гостуващи персони ще бъдат и режисьорите Вим Вендерс ( "Париж, щата Тексас" "Криле на желанието"), Абел Ферара ( "Лошият лейтенант") Абонамент Милчо Манчевски ( "преди дъжда"). Германският маестро ще донесе най-новата си лента "Потапяне" - любовна история с участието на Алисия Викандер и Джеймс Макавой, и ще направи специален мастърклас. Американският му колега също ще се отчете с кинолекции, но и ще получи почетния приз на фестивала за цялостен принос към световното кино преди прожекцията на шедьовъра му "Кралят на Ню Йорк". А живеещият в САЩ македонски майстор на камерата ще представи най-новата си независима лента "Бикини муун" действието в която е на ръба между реалното и фантазията.

Сред световните заглавия в различните програми на фестивала са още еротичният психотрилър "Другият любовник" на "лошото момче на френското кино" Франсоа Озон "Щастлив край" на прочутия австриец Михаел Ханеке "Луната на Юпитер" на нашумелия румънец Корнел Мундруцо, който разказва за бежанската криза през призмата на свръхестественото, както и "Изключителният: Моят Годар" - новата на лента с отличения "Оскар" Мишел Азанависиус. Тук ще бъдат още "Нелюбов" на руснака Андрей Звягинцев, който с право се надява на тазгодишна статуетка от американските киноакадемици, и отличеният със "Златен глобус" филм на Фатих Акин В Fade.

А какво ново от местния "рог на киноизобилието"? 22 от 46 Общо Най-ленти български, включени във фестивалните програми, са премиерни - произведени са между март 2017 и март 2018 г. В Международния конкурс ще се състезават "3/4" (България - Германия) на Илиян Метев и "Радиограмофон" (България - Полша) на Рузие Хасанова. Очаква се световната премиера на филма омнибус "8'19" съставен от шест новели по разкази на Георги Господинов с режисьори Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надя Косева, Кристина Грозева, Владимир Люцканов Абонамент Теодор Ушев.

Няма да мине и без нов български филм за деца - "Смартфонът беглец" е заслуга на Максим Генчев. Ще има и специални събития на фестивала: прожекции на първия български дигитално възстановен филм - "Парчета любов" на Иван Черкелов, и на единствената ни лента, избрана сред деветте претендента за номинация за неанглоезичен "Оскар" - "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде "на Стефан Командарев 10 години след премиерата.

А "Бялата стая" на Методи Андонов, "Спомен за страха" на Иван Павлов и "Агресията" на Анна Петкова ще бъдат част от специалната програма с български ленти, посветени на 1968 г. Но тъй като на "София филм фест" ще става дума и за спорт, организаторите са решили да припомнят на зрителите документалните ленти "Стоичков" на Борислав Колев и "Манчестър Юнайтед от Свищов" на Стефан Вълдобрев.
Виолета Цветкова

Станете почитател на Класа