Пуснаха водороден влак в Германия

Пуснаха водороден влак в Германия
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    18.09.2018
  • Сподели:

Германия представи първия в света задвижван с водород влак, с което сигнализира, че започва да заменя замърсяващите дизелови влакове с по-скъпа, но по-екологична технология, предаде АФП.

Два светлосини влака Coradia iLint, построени от френската компания Alstom, започнаха да обслужват 100-километрова железопътна линия между градовете Куксхафен, Бремерхафен, Бремерфьорде и Букстехуде в Северна Германия. Първият в света влак на водород започна да обслужва и е готов за серийно производство, обяви шефът на Alstom на церемония в Бремерфьорде.

На гарата влаковете ще бъдат зареждани с водород. От Alstom отбелязват, че планират да доставят още 14 влака с нулеви емисии в провинция Долна Саксония до 2021 г. Други германски провинции също са проявили интерес. Влаковете с водород са оборудвани с горивни клетки, които произвеждат електричество чрез смесване на водород и кислород – единствените емисии са от пара и вода. Излишната енергия е съхранявана в литиево-йонни батерии на влака.

Други държави също желаят влакове с водород, включително Великобритания, Холандия, Дания, Норвегия, Италия и Канада. Във Франция правителството обяви, че иска първият влак с водород да бъде на релсите до 2022 г

Станете почитател на Класа