Да купим ли 8К телевизор?

Телевизионната индустрия харесва големите числа и въпреки че обикновените потребители още не използват предимствата на 4К резолюцията, производители като Samsung и LG вече представиха първите си 8К телевизори. Във все по-нарастващия речник на съкращения като HDR, QLED, UHD и други подобни, какво дава повече 8К?

Първо, какво означава? При този стандарт изображението се състои от 7680 пиксела по хоризонтала и 4320 по вертикала и понеже хоризонталната резолюция е почти 8000 точки, оттам идва и името 8К. По същия начин идва и обозначението за 4К, където образът е съставен от 3840 на 2160 пиксела.

На практика 8К има 4 пъти повече точки в картината, отколкото 4К, но и двата стандарта попадат в категорията UHD – Ultra High Resolution, защото това са стандарти, създадени с идеята да са актуални и през следващите десетилетия.
В момента доминиращият в развитите пазари стандарт на тв разпространение, видео стрийминг и Blu-ray дискове е съставен от 1920х1080 пиксела и ако през последните 2 – 3 години не сте купували нов телевизор, вероятно приемникът ви поддържа този стандарт, известен още и като Full HD. При него изображението е съставено от малко повече от 2 млн. пиксела (мегапиксела). При 4К мегапикселите вече са 8, а при 8К – внушителните 33. На практика това означава, че колкото и да се вглеждате в 8К дисплей, независимо от размера му, изключително трудно ще забележите отделните пиксели.

Но въпросът е дали цялото това изобилие от пиксели може да влезе в работа. За момента – не, защото няма съдържание в този формат. В Япония, Китай и Южна Корея се правят демонстрации за разпространение с този формат, като различни оператори смятат да предлагат услуги на своите клиенти през 2020 г. точно за Олимпийските игри в Токио. Но в останалия свят почти няма интерес към този формат. За неговото разпространение са необходими високи скорости за трансфер на данни, което ще отнеме време, все пак тв индустрията дори още не е преминала към 4К.

В момента филмите и скъпите тв сериали се снимат в 4К формат, като в него се прожектират и в киносалоните. Така че засега бизнесът все още не гледа към свръхвисоката резолюция.

И все пак, след като няма съдържание и интерес за неговата продукция, защо производителите на електроника искат да ни продават тв приемници с 8К резолюция? Много просто, това са глобални компании, които след като са създали продукт за един пазар, могат да се опитат да го продават и на останалия свят. При това цените на приемниците не са никак ниски – над €10 000. Освен това технологичните компании обичат да изпъкват пред другите. Никой не се съмнява, че примерът на Samsung бързо ще бъде последван и от LG и Sony.

Засега никой няма нужда от телевизор с този стандарт, но след 5 – 6 години нещата могат сериозно да се променят.

Станете почитател на Класа