Ревизират екостандартите за автомобили в САЩ

Ревизират екостандартите за автомобили в САЩ
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    04.04.2018
  • Сподели:

Според американската Агенция за защита на околната среда (АЗОС) стандартите за вредни емисии на автомобилите и лекотоварните камиони, въведени при управлението на бившия президент Барак Обама, трябва да бъдат ревизирани, предаде ДПА.

Решението е победа за автомобилните производители и поражение за природозащитниците, които твърдят че преразглеждането на стандартите може да доведе до изостряне на климатичните промени.

АЗОС призова за промяната след ново преглеждане, при което бе установено, че сегашните правила „са неподходящи". Според тези изисквания производителите трябва да стигат до средна ефективност при разхода на гориво от 54 мили за галон в автомобилния си парк за модели до 2025 година.

„Определението на администрацията на Обама беше погрешно", каза ръководителят на АЗОС Скот Прюит след края на оценяване на стандартите за емисии от парникови газове за коли и лекотоварни камиони за модели 2022-2025.

Според Прюит при управлението на Обама агенцията е съкратила процеса на оценяване поради политическа целесъобразност и е прибързала с окончателните изчисления дни преди Обама да напусне поста си, уточни ДПА.

Той допълни, че при управлението на бившия президент на САЩ АЗОС е направила заключения за стандартите за вредни емисии, които „не съответстват на действителността".

Изказванията на Прюит бяха посрещнати с враждебност преди всичко от властите в Калифорния, които разглеждат действията на АЗОС като политически мотивирани и свързани както със замърсяването на околната среда, така и с нанасянето на допълнителни вреди за здравето на американците. Администрацията на щата Калифорния обяви, че е готова да оспори решението в съда, съобщи ТАСС.

Асоциацията на производителите на автомобили приветства стъпката на Прюит. Фирмите, обединени в сдружението, произвеждат 77 процента от автомобилите, които се продават в САЩ.

Станете почитател на Класа