ЕС ще облага ИТ гигантите със специален данък

ЕС ще облага ИТ гигантите със специален данък
  • Автор: 
  • Дата:  
    09.03.2018
  • Сподели:

Този месец Европейската комисия ще определи предварителните ставки на данъка за технологични гиганти като Amazon, които пренасочват печалбите си към страни като Люксембург и Ирландия, където данъците са по-ниски.

По-рано стана ясно, че данъкът ще бъде в пределите от 2% до 6% от приходите на компаниите. Според скорошно изявление на министъра на финансите на Франция – Бруно льо Мер, цитиран от Ройтерс, ставката ще е по-близо до 2%, отколкото до 6%.

Европейската директива ще бъде публикувана в близките седмици. Очаква се документът да влезе бързо в сила, а впоследствие да се прецизира.

В проектодокумента на Комисията, за който Ройтерс съобщи преди месец, се предлага данъкът да зависи от това къде е клиентът, а не компанията. Посочва се данък в размер на 1% до 5% от общите брутни приходи на компаниите.

Франция, заедно с Италия, Германия и Испания са в основата на усилията за данъчна реформа в ЕС. Те са изправени пред съпротивата на по-малки държави като Ирландия, които са център на инвестициите на големите ИТ фирми и се опасяват, че промените могат да навредят на икономиките си.

Станете почитател на Класа