Помощ за очите

Дали по работа, или в свободното си време, човек прекарва много часове пред компютърния екран или дисплея на смартфона. Но взирането продължително време води не само до нарушения в зрението, а е и една от причините за лошо качество на съня, особено за хората, които до късно не се отделят от електронните устройства.
Сигурно не знаете, но в последните версии на операционните системи за мобилни устройства и персонални компютри може да използвате вградена функция, която филтрира вредната за очите синя светлина, като настройва дисплея в топли цветове. Синята светлина натоварва очите и особено вечер е препоръчително да използвате тази настройка. Естествено, цветовете на монитора ще започнат да „червенеят", но освен ако не сте графичен дизайнер, това няма да ви пречи. А и винаги може да я изключите.
В Windows 10 функцията е наречена Night Light и е налична в менюто с бързи настройки, което се намира точно в долния десен край на дисплея. Когато натиснете бутона Night Light, тя се активира веднага. Но за да не я включвате и изключвате непрекъснато, по-добре да я настроите да се задейства автоматично в определени часове на деня – например в интервала от 18,00 ч. до 08,00 ч. сутринта.
Пътят за достигане е Settings-Display-Night light Settings. Там можете да настроите цветовата температура, както и времето на работа на тази функция. Ако сте активирали и услугите за местоопределяне, може да дадете възможност на опцията да се задейства при залез слънце и да се деактивира при изгрев независимо от това къде се намирате по света.
На компютрите на Apple функцията се нарича Night Shift и пътят до нея е през менюто за управление (System Preferences), след това System Prefferences-Displays и раздела Night Shift. Функцията е възможна в macOS Sierra 10.12.4.
По аналогичен начин, ако имате iPhone, iPad или iPod Touch, функцията е вградена. Нейното активиране става или с влизането в контролния център на приложенията (Controll Center), или чрез директно влизане в настройки (Settings). След това влезте в раздела Brightness, където ще активирате функцията. По подразбиране тя е настроена да работи от залез до изгрев слънце. Но през менюто Settings може да ѝ зададете определени часове на действие.
За съжаление, при Android нещата не стоят толкова гладко основно поради различните версии на софтуера и производителите на устройство. Функцията стандартно е вградена в телефоните Pixel на Google, които са доста голяма рядкост, както и при флагманските S8 и Note 8 на Samsung. При телефоните на Samsung тази функция е зададена като Blue Light Filter и стигате до нея чрез Settings и после Display.
При останалите устройства с Android ще се наложи да изтеглите допълнително приложение, което да променя цветовете на дисплея. Използвайте Twilight, то не натоварва работата на смартфона и не ви облъчва с досадни реклами. Настройката му е проста и бързо ще свикнете с необичайния червеникав цвят на дисплея привечер.
Настройката на цветовете върши работа и ще усетите полза от нея, но по-важно е да си създадете навик да правите почивка след продължителното стоене пред екрана на компютъра. Експертите препоръчват на всеки два часа да почивате 15 минути, като това трябва да е далеч от екрана – направете кратка разходка или просто се отделете от компютъра.
За да не пропускате времето за почивка, може да инсталирате приложения на компютъра, които не само ще ви подсещат, но и ще извършват други полезни неща.
Например Awareness ще ви извести с удар на гонг за времето за почивка. В настройките ще определите на какъв интервал да става и каква да е продължителността ѝ. EyeLeo заедно с това ще ви подсеща от време на време да правите и кратки упражнения с очите, като движения в различни посоки, което е полезно за зрението.
Тук парадоксът е, че някои вредни за здравето навици могат да доведат до изненадваща полза. На пушачите не е необходимо специално приложение, което да ги подсеща да стават от бюрото и да се разходят

Станете почитател на Класа