Провал на конкурса за частен полет до луната

Конкурсът за изпращане на космически апарат към Луната е отложен. Не се намериха готови да изпълнят този скок в установения срок - до 31 март 2018 г. Главната награда от 30 милиона долара няма да бъде връчена, съобщиха организаторите на конкурса XPRIZE, съвместно с компанията "Гугъл" (Google).
Сред задълбочени консултации с петимата финалисти на Google Lunar XPRIZE, стигнахме до извода, че нито един от отборите няма да опита да достигне до Луната преди крайния срок - 31 март. Този в буквалния смисъл думата "изстрел до Луната" е трудно осъществим, и въпреки че очаквахме победил още сега, заради трудности с финансирането, технически и нормативни проблеми, главната награда от 30 милиона долара ще остане непотърсен", се казва в съобщението на основателя на XPRIZE Питър Диамандис и на старшия изпълнителен директор Мaркъс Шинглес.
Участниците в конкурса трябваше да осъществят кацане на спътника на Земята на апарат, който трябваше да премине самостоятелно 500 метра, да направи снимки и видео и да ги излъчи. За частично изпълнение се предвиждаха 20 и 10 милиона долара. Организаторите не се отказват, те разглеждат варианти, като един от тях е търсене на нов главен спонсор на инициативата, който би продължил доброто дело на "Гугъл". Не се изключва вариантът за продължаване на състезанието, но не на търговска основа.

Станете почитател на Класа