Провал на конкурса за частен полет до луната

Провал на конкурса за частен полет до луната
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    25.01.2018
  • Сподели:

Конкурсът за изпращане на космически апарат към Луната е отложен. Не се намериха готови да изпълнят този скок в установения срок - до 31 март 2018 г. Главната награда от 30 милиона долара няма да бъде връчена, съобщиха организаторите на конкурса XPRIZE, съвместно с компанията "Гугъл" (Google).
Сред задълбочени консултации с петимата финалисти на Google Lunar XPRIZE, стигнахме до извода, че нито един от отборите няма да опита да достигне до Луната преди крайния срок - 31 март. Този в буквалния смисъл думата "изстрел до Луната" е трудно осъществим, и въпреки че очаквахме победил още сега, заради трудности с финансирането, технически и нормативни проблеми, главната награда от 30 милиона долара ще остане непотърсен", се казва в съобщението на основателя на XPRIZE Питър Диамандис и на старшия изпълнителен директор Мaркъс Шинглес.
Участниците в конкурса трябваше да осъществят кацане на спътника на Земята на апарат, който трябваше да премине самостоятелно 500 метра, да направи снимки и видео и да ги излъчи. За частично изпълнение се предвиждаха 20 и 10 милиона долара. Организаторите не се отказват, те разглеждат варианти, като един от тях е търсене на нов главен спонсор на инициативата, който би продължил доброто дело на "Гугъл". Не се изключва вариантът за продължаване на състезанието, но не на търговска основа.

Прочетена 430 пъти