Chrome увеличава преднината си

Най-популярният браузър Chrome продължава да увеличава преднината си, сочат данните на NetMarketShare за ноември, получени от проследяване на активността на над 160 млн. уникални потребители, които са посетили повече от 40 хиляди сайта по целия свят.
През ноември Chrome е използван за достъп до интернет от 60,6% от десктоп компютрите и ноутбуците в глобален мащаб, в сравнение с 60% месец по-рано. На второ място по популярност е Firefox с дял от 11,4%, спрямо 11,7% през октомври, а трети все още е Internet Explorer с 9,2%.
От две години Microsoft налага активно браузъра Edge, който е зададен по подразбиране в операционната система Windows 10, но неговият дял през ноември възлиза на едва 4,21%. По данни на компанията, в момента Edge се използва от потребителите на 330 млн. устройства, или два пъти повече отколкото през април 2016 г.
Още по-висок дял за Chrome дава изследователската компания StatCounter, която следи над 15 млрд. прегледани уеб страници в 3 млн. сайта. Данните за ноември отреждат 64% дял за Chrome, следван от Firefox с 12,6%, Internet Explorer с 8,5%, епълският Safari с 6,1% и Edge с 4,3%.

Станете почитател на Класа