Британци разработват стандарт 5G

Докато операторите по света разгръщат мрежи от четвърто поколение, британски учени вече работят по създаване на 5G стандарт. Университетът Surrey отвори лаборатория 5G Innovation Centre, която си поставя за цел разработката именно на технология за комуникации от пето поколение, предаде engadget.com.


Ръководителят на екипа Рахим Тафазоли отбелязва приноса на британските учени в разработката на стандарта GSM (2G), но и тяхната пасивност при създаването на 3G и 4G. Ето защо университетът открива лаборатория 5G Innovation Centre, която ще се финансира с 11,6 млн. паунда от британското правителство и с още 24 млн. паунда от частни компании, вкл. Huawei, Samsung, Telefonica, Fujitsu и др.

Целта на проекта е разработка и стандартизиране на технология 5G. Първата версия на стандарта ще осигури скорости до 10 гигабита в секунда за всяка базова станция, а клиентските устройства ще комуникират по канал 200 мегабита в секунда. Финалната версия на стандарта се очаква през 2020 г.technews.bg/article-27752.html
Прочетена 938 пъти

Станете почитател на Класа