Русия с план за действие срещу възможен сблъсък с астероид

Руската агенция за космически изследвания (Роскосмос) планира до 2020 г. да изпрати автоматичен летателен апарат до астероида Апофис, който да достави там радио-маяк, който да позволи постоянното наблюдение на траекторията на космическата скала. Това съобщава РИА „Новости” като цитира изказване на директора на Роскосмос Владимир Поповкин пред Института за космически изследвания в Москва днес.

„Много се говори за приближаващия Земята астероид Апофис през 2036 г.Ние разработваме проект, който предвижда кацането върху астероида на специален модул, който да достави там радио-маяк, който ще може да се работи и след изчерпване на ресурса на космическия апарат”, заявява Поповкин.

Руският учен е подчертал, че целта на разработвания проект не е да се добиват полезни изкопаеми, каквато идея беше лансирана през годината от западни предприемачи и бизнесмени.

В плановете на Роскосмос се посочва, че 300-метровият в диаметър астероид Апофис (2004 MN4) привлича от години вниманието на учените, тъй като в близко бъдеще се явява най-сериозната заплаха за Земята. През 2029 г. космическия обект ще премине на разстояние 36 000 километра от земната повърхност – или височината на която се намират част от геостационарните спътници на нашата планета.

Учените се опасяват, че при преминаването в непосредствена близост до Земята, Апофис може да промени да промени орбитата си и при следващото преминаване с планетата през 2036 г. да се сблъска с нея.

Международните наблюдатели припомнят, че навременното констатиране на потенциална космическа заплаха за бъдещето на планетата Земя е първата крачка към намирането на решение, което не отива отвъд границите на научната фантастика.

btvnews.bg

Станете почитател на Класа