McLaren P1- много повече от 12C

Дизайнът на P1  е силно повлиян от MP4-12C и прави впечатление с челните светлини, които като форма копират знака на McLaren, отворите на предния капак, масивния сплитер, LED стоповете и нестандартната задна част.
Агресивният аеродинамичен пакет генерира 600 кг даунфорс, което няма аналог в серийната продукция и същевременно е с пет пъти повече спрямо 12C. Същевременно коефициентът на челното съпротивление е 0.34, което е повече от впечатляващо постижение на фона на аеродинамичното прилепяне, с което P1 разполага.

За тези стойности до голяма степен съдейства активното задно крило, което на писта може да се мести назад и нагоре до 300 мм, а при нормални условия – до 120 мм. Същевременно ъгълът на атака варира в рамките на 29 градуса, а заимствана от Формула 1 DRS позволява челното съпротивление да бъде намалено драстично при движение на права и през бързите завои.

McLaren P1 използва платформа със средноразположен двигател, като на този етап няма конкретна информация за неговите технически характеристики. Знае се единствено, че съотношението мощност/тегло ще бъде приблизително 600 к.с. за тон.

В структурно отношение P1 разчита на карбонов монокок и MonoCage носеща конструкция, сходна с тази на 12C и 12C Spider. В нея са интегрирани съответните въздуховоди, които получават свеж въздух от въздухозаборника на покрива и останалите отвори за охлаждане. Каросерийните панели също са изработени от композитния материал.

McLaren ще обяви официалните технически характеристики на серийния P1 в началото на следващата година. По това време британската компания ще започне да приема и поръчки за новия модел, като първите доставки се очакват в края на 2013 година.

Станете почитател на Класа