VW Golf: Седем е щастливо число

Очакваната революция по отношение на дизайна при Golf така и не се случи. Новото поколение изглежда още по-консервативно от шестото, но въпреки това залага на изцяло нови технологии.
Дългият 4255 мм автомобил е базиран на MQB платформата наVW, което е причината общото тегло на новия модел да бъде намалено с цели 100 килограма. Същевременно пътниците на задния ред седалки разполагат с 15 мм повече, а багажното отделение нараства с 30 литра.
За подобряването ефективността на Golf съдейства не само новата платформа, но и цялостно обновената двигателна гама. Базов ще бъде 1,2-литровият TSI мотор с 85 к.с., който се нуждае от 4,9 литра за 100 км пробег. Следващата стъпка е 1,4-литровият TSI, който има идентичен разход благодарение на системата за деактивация на цилиндрите, но разполага със 140 к.с. Дизелите на този етап са два – двулитровият TDI със 105 и 150 к.с. Golf ще получи и BlueMotion спецификация, при която средният разход ще бъде сведен до 3,2 литра. Всички агрегати са стандартно оборудвани със старт/стоп и система за рекуперация на енергията.
Сред списъка с електронни помощници на Golf впечатление правят новата мултимедийна система с 8-инчов екран, автоматичното активиране на спирачната система при евентуален инцидент, PreCrash системата за затягане на коланите и затваряне на прозорците при неизбежна катастрофа, адаптивният круз контрол, активните светлини и електронният XDS диференциал.
„Шест поколения на Golf  - от 1974 до 2012 година. Това означава 38 години непрестанен успех за световния бестселър с общи продажби от 29,13 милиона автомобила. Той оказа огромно влияние върху икономичното шофиране, безопасността и беше мерило за технологичния прогрес през десетилетията”, коментира проф. д-р Мартин Винтеркорн, председател на борда на директорите на Volkswagen AG.
Официалният дебют на VW ще бъде по време на автосалона в Париж. Базовата спецификация ще струва 16 975 евро в Германия.


Станете почитател на Класа