Kodak казва "Сбогом" на традициите

За борещия се за оцеляването си американски фотографски пионер Kodak положението става все по-сериозно. Дружеството обяви за продажба бизнеса си с фотографски филми – онова, което положи основите му на глобална корпорация.

Други части от бизнеса като скенери или фотостанции, на които може да се отпечатат снимки, също ще бъдат продадени. Kodak се надява да намери купувачи до средата на следващата година.

„Ние създаваме нов Kodak", заяви главният изпълнителен директор Антонио Перес в четвъртък в Рочестър, където е базирана компанията. От известно време той се опита да наложи компанията като специалист в принтерите, но това се случва с ограничен успех. По-рано тази година Kodak изпадна в несъстоятелност. Оттогава компанията излезе от производството на слайдфилми, камери и цифрови фоторамки.

Преди години филмите и фотографската хартия бяха като златна мина за Kodak и конкуренти като Agfa. Преминаването към цифрова фотография обаче унищожи този сигурен източник на приходи. През първата половина на годината приходите на Kodak се свиха с повече от една четвърт до 2 млрд. долара, а загубата се повиши до 665 млн. долара.

Плановете за продажбите идват във време, в което търгът за патентите на компанията буксува. Ясно се очертава, че Kodak няма да получи толкова пари за своите защитени идеи за изображения, колкото се надяваше.

Kodak се нуждае от добър резултат от търга, за да се разплати с многобройните си кредитори. Постъпленията първо ще отидат за погасяването на задълженията към банки.

Патентите на компанията са групирани в два лота. В първия влизат патентите, свързани с улавянето и обработката на изображението от фотоапарати, смартфони и таблети, а във втория – патентите, свързани със съхраняване и анализ на изображенията.
Преговорите продължават, заяви концернът, но можело в края на краищата компанията да си запази патентите.

dnes.bg

Станете почитател на Класа