Юлиян Ненов пред Silentbet: Ще е празник за целия град, ако класираме Ботев Враца за Европа

Крилото на Ботев Враца, Юлиян Ненов, даде ексклузивно интервю за Silentbet, в което засяга редица интересни теми около престоя си в Дунав Русе, както и амбициите си като част от състава на врачани.

 

 

Ненов изрази надеждата си, че той и неговите съотборници ще успеят да намерят място в първата 6-ца на efbet Лига, добавяйки, че ще е истински празник за целия град, ако успеят да постигнат заветната цел, а защо не и да намерят място в квалификациите за Лига Европа догодина.

 

Кметът на Враца: Опитах да разубедя Юлиян Ненов - Sportal.bg

 

Ненов разказа и за разочарованието си след разпадането на отбора на Дунав Русе и сподели, че тенденцията българските футболни клубове да изпитват финансови затруднения, вреди много на родния футбол.

 

Здравей, Юли! Честит рожден ден на първо място, ставаш на 26 днес, една златна възраст за всеки футболист. Какво си пожелаваш в личен и професионален план за следващите 12 месеца?

 

На първо място си пожелавам да съм жив и здрав, както аз, така и цялото ми семейство. В професионален план си пожелавам да вървим добре с Ботев Враца и защо не да влезем в топ 6 накрая на сезона.

 

Ти си във Враца от няколко месеца и лека-полека ставаш все по-важна част от отбора на Антони Здравков. Как се чувстваш в отбора?

 

Лично аз се чувствам добре, наполовина съм си от Враца и имам два престоя от преди няколко години. С момчетата се познаваме, така че ще става и по-лесно занапред да работим с тях. По един или друг начин не съм „нов" футболист в Ботев Враца.

 

Започнахте по много солиден начин кампанията и сте по-близо до водачите, отколкото до отборите в дъното. Как оценяваш игрите ви до момента?

 

Тръгнахме много добре, със страхотна победа срещу Лудогорец. След това претърпяхме три поредни загуби, като особено в две от тях, тези срещу Локомотив Пловдив и ЦСКА мисля, че ни липсваше и малко късмет. Срещу Локо можеше дори и да спечелим, докато срещу ЦСКА можеше да си тръгнем с равенство, но тези неща се случват във футбола. Още от самото начало говорехме не за спасение, а за утвърждаване в efbet Лига и дори класиране в топ 6, така че се радвам, че сега сме близо до тази цел.

 

След този старт променила ли се е целта пред отбора за сезона, гледате ли към евентуално влизане сред най-добрите 6, или дори място в Европа през някой от възможните маршрути в първенството ни?

 

Като за начало може да се каже, че целта е топ 6, докато всичко отгоре на това ще е един хубав бонус за нас.

 

Ти самият имаш известен опит в квалификациите за Лига Европа, когато още беше част от Дунав Русе преди няколко сезона. Какво е чувството на европейските сблъсъци?

 

Чувството е чудесно, особено за такива клубове от ранга на Дунав Русе тогава и Ботев Враца. Грандовете като Лудогорец, ЦСКА, Левски, Локомотив Пловдив и Берое влизат във всеки сезон с ясната цел да играят в Европа, така че ако отбор като нашия успее да се добере до такова класиране, това ще е празник за целия град и едно невероятно постижение. Чувството е съвсем различно, далеч по-мотивиран влизаш в подобни мачове и се надявам някой ден отново да усетя това чувство.

 

През миналия сезон ти отново се върна в Русе, макар и само за 6-7 месеца. Колко тежко беше за теб да видиш всичките неуредици в клуба през тези месеци, с оглед на добрите ти спомени от предишния престой?

 

Определено не беше приятно, защото прекарах 3 много хубави години там и не беше приятно да виждам потъването на отбора, но това не е проблем само на Дунав. Виждаме проблемите на Левски, Ботев Пловдив, 1-2 отбора от Втора Лига. Навсякъде в България се случват доста негативни неща за футбола ни и се надявам, че тази теденция ще бъде прекършена в скоро време.

 

Вярваш ли, че в Русе скоро пак ще има професионален футбол?

 

Аз продължавам да ги следя през социалните мрежи и виждам, че към момента залагат на юноши в Трета Лига. Това само по себе си не е лош ход, но се съмнявам, че в близите две години ще имат представителен отбор. Надявам се в близките години да намерят спонсори и отново да се върнат към професионалния футбол.

 

В личен план, точно преди паузата за националните отбори, ти успя да отбележиш и първите си две попадения през сезона срещу Етър. Имаш ли някаква конкретна цел за голове и асистенции през сезона?

 

Точно след мача ме питаха дали искам да продължа в същия дух. За един нападател е нормално да иска да бележи попадения, но за мен е по-добре отборът да върви, отколкото само един човек да играе добре, но отборът да не върви. Надявам се да продължим в добър ритъм, така и аз самият ще имам възможност да помагам с голове и асистенции, ако съм здрав.

 

През миналата година ти беше за кратко в Мароко. Как се стигна до този трансфер и надяваш ли се отново в бъдеще да имаш възможност да излезеш в чужбина?

 

Нещата се случиха много бързо в Мароко. Отборът ме хареса много и задвижиха нещата, по онова време не ми беше особено висока и откупната клауза. Аз дадох моето съгласие. Бях приятно изненадан от условията и нивото там, тъй като обичайно Мароко не се свързва с бляскави футболни условия. Всичко беше добре, но бях сам, тъй като жена ми нямаше как да дойде с мен. Това наклони везните, тъй като ние сме заедно от деца и семейството е най-важното. Няма две мнения по въпроса, че всяко мое излизане в чужбина за бъдеще ще зависи от това дали мога да съм там със семейството ми.

Станете почитател на Класа