Жените завземат мъжки спортни територии

Дебатите около Истанбулската конвенция повдигнаха темата около защитата от насилие на жените, но и отново отвориха вратата за темата за равенството между половете. Вече няколко десетилетия в спорта дамите успешно нахлуват в запазените доскоро мъжки територии. А в ерата на феминизацията от световните спортни институции подкрепят тази тенденция.

Още от края на миналия век Международният олимпийски комитет (МОК) поддържа политика за равенство между мъжете и жените на сцената на олимпизма. До голяма степен тази вълна се надигна под влиянието на американската концепция от 80-те години на миналия век за изравняване на социалните права и възможности между двата пола. Усилията на МОК се прехвърлиха и върху международните спортни федерации в отделните спортове. А резултатът е не само уеднаквяване на дисциплините, но и на възнагражденията, навлязоха и изисквания за минимална квота назначени жени на ръководни постове.

Видим резултат от тези усилия ще се види съвсем скоро – по време на следващите Летни олимпийски игри в Токио през 2020 г. Дамското присъствие в японската столица ще се вдигне до рекордните 48,8%. В Рио 2016 спортистките бяха 45,2%, а в Лондон - 44,2%. За да достигнат до тези стойности, от МОК направиха драстични промени в иначе консервативната олимпийска програма. Смесени щафети в плуването (4 х 100 м) и леката атлетика (4 х 400 м) ще дебютират под петте преплетени кръга в Токио. Смесени състезания са включени в джудото, тениса на маса, стрелбата с лък и триатлона. В колоезденето на писта се добавя преследване „Мадисън" за мъже и жени. За изравняването в половете вдигането на тежести губи една мъжка категория, а боксът – две. Международните федерации ще трябва да решат точно кои да отпаднат. Във водната топка увеличиха квотата за дамските отбори, като намалиха мъжките. Кануто премахна двойките и два спринта, за да отвори място на три женски дисциплини. Гребането се лишава от четворките мъже заради дамите. В стрелбата отпадат три дисциплини за мъже заради три смесени състезания.

Български пример

Няма какво да се лъжем, всеки спорт вече се практикува и от жени, независимо колко мъжки ориентиран е от гледна точка на адреналин, тестостерон или физически възможности. На боксовия ринг и различните разновидности на бойните спортове от повече от десетилетие излизат и представителки на нежния пол. От 2012 г. женският бокс официално е в програмата на олимпийските игри и още при дебюта му Стойка Петрова е с тима на България.

У нас предразсъдъци към жените в мъжките спортове няма. Неслучайно в два от спортовете, дали начало на съвременните Олимпийски игри в Атина през 1896 г. – борбата и вдигането на тежести, имаме представителки от началото на женското им направление на най-престижната спортна сцена. В Сидни 2000 Изабела Рифатова спечели първата олимпийска титла в дамските щанги. За съжаление, тя беше шампионка само няколко дни – докато излезе положителната ѝ допинг проба от състезанието. Станка Златева отпадна в квалификациите при дебютните схватки на жените в Атина 2004. Впоследствие обаче Златева натрупа два олимпийски сребърни медала, пет световни и шест европейски титли в дамската борба.

Парите

Голямата разлика между спортистите от двата пола идва точно в заплащането. В наши дни не е трудно да тренираш или да се състезаваш в това, което искаш. Но заплащането се определя от интереса, имащ лесни механизми за измерение. Публиката движи и спортния маркетинг. Показателни са професионалните лиги в САЩ, където например сезонът на НБА носи приходи над $4,5 млрд., а женското направление – едва около $23,2 млн.

Няма нито една жена в Топ 50 на най-добре платените спортисти за 2017 г. С $27 млн. тенисистката Серина Уилямс е на 51-во място в класацията на Forbes и единствена дама в Топ 100. Преди да признае, че е употребявала забранени вещества, в началото на 2016 г. Мария Шарапова се вмъкна в 30-ицата на най-богатите спортисти. Нейните $160 млн. обаче бяха предимно от рекламни договори.

В последните години две американки успяха да натрупат милиони с изяви в смятани за предимно мъжки сфери. Но и при тях печалбата дойде не толкова от умения на състезателното трасе, а от способност да привличат погледите на рекламодателите и спонсорите. Даника Патрик никога не е печелила NASCAR и „ИндиКар", но за 2015 г. имаше постъпления в банковата сметка над $13 млн. А ММА боецът Ронда Роузи, която мина през плакатната първа страница на „Спортс Илюстрейтид" и през култовото тв шоу Saturday Night Live, достигна до печалба $6 млн. Спортните успехи на Патрик се изчерпват с това, че през 2009 г. с третото си място стана първата жена на подиума на „Инди 500". Но пък през 2008 г. е в топ 100 на класацията на най-сексапилните жени на списание „Максим". Привлекателната Роузи пък намери своето място в света на грубите спортове. Преди да стане първият шампион в категория „петел" на най-голямата ММА организация в света UFC и да набере огромна популярност по целия свят, тя спечели бронзов медал от Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. в категория до 70 кг на женското джудо. Екстремните начинания на популярната американка не се изчерпват дотук.

Въпреки че в най-атрактивните спортове заплащането между мъже и жени е главозамайващо различно, спортните федерации се стремят към уеднаквяване между половете и по този показател. Статистиката сочи, че в 83% от спортовете възнагражденията са еднакви. Най-ярък контраст има в крикета, голфа, футбола, както и в професионалните лиги отвъд Океана.

Към промяна върви и крикетът, където световната титла при мъжете носи премия 3,1 млн. паунда срещу 470 000 при жените. „Тези неща не се случват за една нощ. Има стратегия за развитието на спорта за бъдещите 15 години и ние я спазваме", коментира пред BBC Sport лицето на женския комитет на Международния крикет съвет (ICC) Клеър Конър. Тя сподели, че една от главните цели на Съвета е да изравни наградните фондове на световните първенства до 2032 г.

Тенисът е първият спорт, който изравни премиите на турнирите си за двата пола. Това се случи на Откритото първенство на Съединените щати през 1973 г. В леката атлетика също няма разлика в наградните фондове. Така е във фигурното пързаляне, спортната стрелба и волейбола, а тенденцията по изравняване на дамските турнири с мъжките продължава и днес.

Яна Касова

Станете почитател на Класа