Българите в Пьончан

Българският спортист, към когото са отправени най-големите ни надежди за призово класиране от ХХІII олимпийски зимни игри в Пьончан, Радослав Янков ще бъде знаменосец на тима ни на най-престижния зимен форум. В периода между 9 и 25 февруари за България ще се състезават общо 19 състезатели в шест спорта. Делегацията бе утвърдена от Българския олимпийски комитет (БОК) във вторник, а състезателите не са натоварени с огромни очаквания.
„Преди всичко бих искала да поздравя българските спортисти, извоювали правото да стартират в най-елитните и популярни състезания на планетата. Да благодарим на техните треньори, на хората от щабовете и федерациите, на всички, спомогнали за класирането. Сам по себе си този факт е една немалка победа", заяви председателят на БОК Стефка Костадинова. Тя подчерта, че в състава за Пьончан има настоящ носител на Световна купа, европейски шампиони в зимните спортове. Радослав Янков и Сани Жекова са в световния елит и са две от големите ни надежди в сноуборда. Красимир Анев и Владимир Илиев са еврошампиони в биатлона, където при мъжете също имаме своите шансове. И в двата спорта всичко зависи от едно трепване, тъй че те ще имат нужда и от късмет на Олимпиадата. „Знам, че не е лесно, конкуренцията е голяма, но пък малка България е показала през годините, че има своите велики шампиони и на такива форуми се показва хъс и характер, така че само им стискам палци и да няма контузии. Мисля, че повече от нас искат медали. Шансовете са равни, стартът е равен. Всеки един от нашите колеги, от нашите спортисти има шанс и за медал, и за хубаво класиране, но нека не потегляме с пълна кошница. Вътрешно съм суеверна и мисля, че трябва да ги подкрепяме, да им стискаме палци", каза още Костадинова.

Все още съществува възможност да спечелим още една квота в сноуборда. Делегацията ни може да се разшири при пренареждане на ранглистата, където в момента Теодора Пенчева е първа резерва. Носителят на Кристалния глобус от паралелния гигантски слалом за миналия сезон Янков не беше много убедителен в началото на олимпийската година, но вече намира формата си. Само преди седмица чепеларецът записа най-добрия си резултат за сезона, след като спечели второ място в стартовете в Рогла (Слвн). Жекова пък е звездата на зимните ни спортове в последните две Олимпиади. С петото си място в Сочи Сани беше най-напред класиралата се българка на руските Зимни игри.
За първи път биатлонът е с най-много представители в олимпийска делегация на зимни игри – общо 10, в този спорт сме с пълни отбори при мъжете и жените, което се случва за втори път след Албервил-1992. Владимир Илиев и Красимир Анев ще носят тежката отговорност за предни позиции в индивидуалните стартове. Мъжката ни щафета обаче вече направи добри участия в Световната купа, стиковайки се за осмо и девето място този сезон. Квартетът ни е с възможност за място в Топ 8 и за Пьончан.
При дамите е интересно включването на 20-годишната Милена Тодорова в отбора. Биатлонистката от Троян постигна много силни резултати в младежката световна купа и в IBU купата и си заслужи мястото в „А" отбора, но не е участвала в нито едно състезание за Световната купа и ще има възможността да дебютира на високо ниво именно на предстоящите Олимпийски игри.
Алпийците Мария Киркова и Алберт Попов ще стартират в слаломните дисциплини, но въпреки подиумите на Европейската купа за Попов двамата са далеч от нивото на елита в този спорт. Владимир Зографски пък изпусна ударното си начало от юношеските години в ски скоковете и не успя да реализира потенциала си при мъжете, което доведе до изпадането му в по-долния ешелон на кервана.
На Кубертеновия принцип ще пътува Павел Ангелов, който извоюва квота за състезанието при шейните. 31-годишният Веселин Цинзов пък е сред най-опитните в тима ни и ще участва в ски бягането на трета поредна Олимпиада.
Общо девет от спортистите ни в олимпийската делегация ще участват за първи път на състезания под петте преплетени кръга. Най-опитни спортисти са Жекова и Киркова, които ще бъдат на четвъртата си олимпиада.
Биатлонистката Милена Тодорова е най-младата в делегацията ни. Алберт Попов и Йордан Чучуганов са по на 21 години. Най-възрастен е биатлонистът Михаил Клечоров – на 35 г.
България има спечелени медали от Зимни олимпийски игри само в три спорта – ски бягане, биатлон и шорттрек. Първото ни отличие е от 1980 г., когато Иван Лебанов се окичи с бронза в ски бягането на 30 км.
Първата и единствена досега олимпийска титла в зимен спорт за страната ни е на Екатерина Дафовска в биатлона. В този спорт Ирина Никулчина извоюва сребро в Солт Лейк Сити през 2002 г.
Евгения Раданова е с най-богата колекция отличия – три. Тя се завърна от Солт Лейк Сити с второ и трето мясти съответно на 500 м и 1500 м в шорттрек, а 4 г. по-късно беше отново сребърна медалистка в най-силната ѝ дисциплина – 500 м.
От „Грейсноут" очакват 28 държави да спечелят медали от предстоящите игри, но България не е сред тях.
Яна Касова

Станете почитател на Класа