Топалов обявен за общодържавно издирване

Топалов обявен за общодържавно издирване
  • Автор:  classa.bg
  • Дата:  
    27.11.2017
  • Сподели:

Бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов е обявен за общодържавно издирване. Това е постановил Софийският районен съд (СРС), след като Топалов не се е явил на поредно заседание по дело за клевета, заведено срещу него от Стефан Сергиев.
Споровете между Топалов и бившия председател на Българската федерация по шахмат (БФШ) продължават повече от година. Сергиев е засегнат от твърденията на гросмайстора, че бил агент на Държавна сигурност, както твърди Топалов в открито писмо от 2015 г.
За 23 ноември е било насрочено поредно заседание на дело №13030 в СРС с ответник Топалов. Той не се е явил, за да защити твърденията си, разпространени в откритото писмо от 11 юни 2015 г. Заради близо две години неуспешни опити да го намери, съдът е постановил: "Обявява лицето Веселин Топалов за общодържавно издирване на всички посочени адреси в България и Испания".
Следващото заседание е насрочено за февруари 2018 г. и на него Топалов трябва да присъства.
Междувременно Сергиев спечели дело срещу мениджъра на Топалов и бивш президент на БФШ Силвио Данаилов. Състав на районния съд признава Данаилов за виновен за разпространените от него клеветнически твърдения във в. "Сега" от 16 април 2015 г.
Тогава Данаилов заяви, че "е платен от международната федерация FIDE и конкретно от Русия". Той трябва да заплати държавната такса в размер на 1 500 лв.
Взаимните обвинения между Сергиев и Данаилов продължават няколко години. Бившият президент на федерацията упрекна наследника си на поста, че е участвал в злоупотреби с държавни средства за мними турнири. Данаилов изтъква, че всички проверки са показали, че нарушения няма.

Станете почитател на Класа