Сделката на Асанж срещу свобода – спорове и детайли

Сделката на Асанж срещу свобода – спорове и детайли
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.06.2024
  • Сподели:

Основателят на WikiLeaks се съгласява да се признае за виновен в замяна на освобождаване, с което се слага край на противопоставянето със САЩ

 

 

 

Ако в последния момент не се появят трудности, споразумението ще сложи край на продължителната битка, започнала след като основателят на WikiLeaks бе прославян и порицаван заради разкриването на държавни тайни през 2010 г., съобщават световните медии.

Джулиан Асанж, основателят на Уикилийкс, се съгласи да се признае за виновен в понеделник по едно-единствено обвинение в незаконно получаване и разкриване на материали, свързани с националната сигурност, в замяна на освобождаването му от британски затвор, с което сложи край на дългото си и ожесточено противопоставяне със Съединените щати.

52-годишният Асанж получи разрешение да се яви пред федерален съдия в една от най-отдалечените точки на федералната съдебна система – сградата на съда в Сайпан, столицата на Северните Мариански острови, според краткото съдебно досие, публикувано късно в понеделник. Очаква се той да бъде осъден на около пет години, което е равностойно на времето, което вече е излежал във Великобритания, според служител на правоприлагащите органи, запознат с условията на споразумението, пише „Ню Йорк таймс“.

Това беше подходящ финален обрат в делото срещу Асанж, който упорито се противопоставяше на екстрадирането му в САЩ. Островите са общност на Съединените щати в средата на Тихия океан – и са много по-близо до родната Австралия, чийто гражданин е Асанж, отколкото до съдилищата в континенталната част на САЩ или на Хаваите.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/portreti_politici_world/free_assange.JPG

 

Малко след оповестяването на сделката Уикилийкс съобщи, че Асанж е напуснал Лондон. Асанж трябва да се яви в Сайпан в 9 ч. местно време в сряда и се очаква да отлети обратно за Австралия „след приключване на производството“, пише Матю Дж. Маккензи, служител в отдела за борба с тероризма на Министерството на правосъдието, в писмо до съдията по делото.

Рано сутринта във вторник съпругата му Стела Асанж публикува видео, на което се вижда как съпругът ѝ подписва документи и се качва на самолета в понеделник.

Ако в последния момент не се появят пречки, сделката ще сложи край на продължителната битка, започнала, след като през 2010 г. Асанж стана последователно прославян и порицаван заради разкриването на държавни тайни.

Те включваха материали за американската военна дейност в Ирак и Афганистан, както и поверителни телеграми, споделяни между дипломати. По време на кампанията през 2016 г. Уикилийкс публикува хиляди имейли, откраднати от Националния комитет на Демократическата партия, което доведе до разкрития, смущаващи партията и кампанията на Хилъри Клинтън.

През 2019 г. федерално голямо жури повдигна обвинение на Асанж по 18 точки, свързани с разпространението от страна на Уикилийкс на широк набор от документи за националната сигурност. Сред тях е и масив от материали, изпратени на организацията от Челси Манинг, бивш анализатор на разузнаването на американската армия, предал информация за военно планиране и операции близо десет години по-рано.

Ако бъде признат за виновен, Асанж може да бъде осъден на максимум 170 години затвор във федерален затвор. До понеделник вечерта Асанж беше държан в Белмарш, един от британските затвори с най-висока степен на сигурност, в югоизточната част на Лондон.

Според разказ, публикуван в The Nation тази година, Асанж е бил затворен в килия по 23 часа на ден, хранел се е сам от поднос, заобиколен е от 232 книги и му е бил разрешен само един час на ден за упражнения в двора на затвора.

Когато го попитаха за бледостта му, Асанж, който повече от десетилетие не може да се разхожда навън без надзор, се пошегува: „Наричат това затворническа бледност“.

Освобождаването му не беше неочаквано. По-рано тази година министър-председателят на Австралия Антъни Албанез предложи на американските прокурори да приключат делото, а президентът Байдън даде знак, че е отворен за бързо разрешаване на случая. Високопоставени служители в Министерството на правосъдието приеха споразумение без допълнително лишаване от свобода, тъй като Асанж вече беше излежал по-дълъг срок от повечето хора, обвинени в подобно престъпление – в този случай над пет години затвор във Великобритания.

Скоро след като обвиненията бяха разгласени през 2019 г., лондонската столична полиция влезе в посолството на Еквадор, където Асанж потърси убежище преди години, за да избегне екстрадиция в Швеция, където беше изправен пред обвинения в сексуално насилие. Оттогава той е задържан под стража, тъй като правният му екип се бори с усилията на Министерството на правосъдието да го екстрадира.

След седмици на преговори Асанж се признава за виновен по едно от обвиненията в обвинителния акт – заговор за разпространение на информация за националната отбрана – за което се предвижда присъда до 10 години затвор.

Асанж и неговите поддръжници отдавна твърдят, че усилията му да получи и публично да оповести чувствителна информация за националната сигурност са в обществен интерес и заслужават същата защита по Първата поправка, която се предоставя на разследващите журналисти.

Много от поддръжниците на Асанж подновиха тези опасения, макар да изразиха облекчение, че той ще бъде освободен.

„За първи път в над 100-годишната история на Закона за шпионажа Съединените щати получиха присъда по Закона за шпионажа за базови журналистически действия“, заяви Дейвид Грийн, директор на Electronic Frontier Foundation Civil Liberties, организация с нестопанска цел, която се занимава с въпросите на Първата поправка. „Тези обвинения никога не трябваше да бъдат повдигани“, каза той.

През 2021 г. коалиция от групи за граждански свободи и права на човека призова администрацията на Байдън да се откаже от усилията си за екстрадирането му от Великобритания и за неговото съдебно преследване, като нарече случая „сериозна заплаха“ за свободата на печата.

Голяма част от поведението, в което е обвинен, е такова, в каквото „журналистите участват рутинно“, твърди групата. „Новинарските организации често и задължително публикуват класифицирана информация, за да информират обществеността по въпроси от дълбоко обществено значение.“

Но американски служители твърдят, че действията на Асанж далеч надхвърлят събирането на новини и излагат на риск националната сигурност. Материалите, предоставени от Челси Манинг, твърдяха прокурорите, застрашават живота на военнослужещите и иракчаните, които работят с армията, и затрудняват противодействието на страната срещу външни заплахи.

Асанж остава в Белмарш, тъй като многократно е оспорвал заповедта за отстраняването му. Миналия месец Асанж спечели делото за обжалване на заповедта за екстрадиция.

След това Стела Асанж, която се омъжи за Асанж, след като се присъедини към правния му екип, борещ се с опитите за екстрадиция в Швеция, заяви пред поддръжници, събрали се пред централния лондонски съд, че делото трябва да бъде прекратено.

„Администрацията на Байдън трябва да се дистанцира от това срамно преследване“, каза Стела Асанж, която тайно започна връзка с Асанж, когато той живееше в посолството на Еквадор. Двамата имат двама малки сина.

Асанж рядко се появяваше на публични места, докато делото му се точеше в съдилищата, като се позова на здравословни проблеми. През 2021 г. Асанж получи малък инсулт, докато беше в затвора. Той не присъства на изслушването през май поради неразкрити здравословни причини.

В друго видео, публикувано в социалните мрежи рано във вторник, което е записано пред затвора Белмарш миналата седмица, Стела Асанж заяви, че развитието на събитията се случва много бързо. „Този период от живота ни, убедена съм, вече е към своя край“, каза тя. Тя добави: „Това, което започва сега, със свободата на Джулиан, е нова глава.“

Стела Асанж казва пред „Ройтерс“, че ще поискат помилване, след като Джулиан Асанж се призна за виновен в нарушаване на американския закон за шпионаж. Тя допълни, че наказателното преследване „буди безпокойство“ за журналистите по света. „Фактът, че има признаване на вина според Закона за шпионажа във връзка с получаването и разкриването на информация за националната отбрана, буди по принцип сериозно безпокойство за всички журналисти“, каза Стела Асанж.
Решението за помилване може да бъде взето от американския президент. Срокът на затвор според присъдата ще се покрие с излежаното досега, но въпросът с помилването е важен за множество журналисти в САЩ и по света, които се чувстват застрашени заради своите разкрития.

 

 

Станете почитател на Класа