Москва: Решенията на съда в Хага нямат правно значение, ние не сме страна по Римския статут

Москва: Решенията на съда в Хага нямат правно значение, ние не сме страна по Римския статут
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2023
  • Сподели:

"Решенията на Международния наказателен съд в Хага нямат никакво значение за нашата страна, включително от правна гледна точка", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в Telegram по повод заповедта за арест срещу руския президент Владимир Путин.

 

 

 

"Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и няма задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и възможните "рецепти" за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически нищожни за нас", написа още тя.

Нито Украйна (която засили взаимодействието със съда), нито Руската федерация са страни по Римския статут на Международния наказателен съд. Той обаче има юрисдикция в Украйна, в съответствие с две декларации, подадени от Украйна. 

Заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш президент на Русия (2008-2012) Дмитрий Медведев пък коментира: "Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин. Няма нужда да обяснявате КЪДЕ трябва да се използва тази хартия".

Реакция на новината имаше и от украинска страна. Главният прокурор на Украйна Андрей Костин нарече решението "историческо". "Светът получи сигнал, че руският режим е престъпен и неговото ръководство и поддръжници ще бъдат подведени под отговорност", се казва в изявление на Андрий Костин в социалните мрежи. Това е историческо решение за Украйна и цялата система на международното право", написа той.

 

 

 

Информацията за издадените две заповеди -  искане на прокуратурата от 22 февруари - на Владимир Путин и на комисаря по правата на децата в президентския кабинет Мария Лвова-Белова, бе публикувана днес на официалния сайт на Международния съд в Хага. В изявлението на съда се казва, че се предполага, че Путин е отговорен за военно престъпление, незаконна депортация на деца и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация". Обвинен е също и за "неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни подчинени, които са извършили действията".

 

 

"Има разумни основания да се смята, че г-н Путин носи лична наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления, за извършване на действията пряко, съвместно с други и/или чрез други лица", се казва в мотивите към заповедта за ареста на руския държавен глава.

Лвова-Белова, която работи пряко под ръководството на Путин, според американски служители е наблюдавала депортирането на "хиляди" украински деца в Русия.

 

0ооолкк

 

На сайта на МНС се казва още, че съдиите са обмисляли издаването на тайни заповеди, но впоследствие са решили, че оповестяването им може да "допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления", за които се смята, че продължават и към настоящия момент.

 

Станете почитател на Класа