"Креди Сюис": крахът на една банка, която е too big to fail

"Креди Сюис": крахът на една банка, която е too big to fail
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2023
  • Сподели:

Възможно ли е "Креди Сюис", една от големите швейцарски банки, която се клати от месеци насам, да предизвика нова финансова криза? Фалитът на "Силикон вели банк" вече усили страховете на вложителите и борсовите експерти.

 

 

"Креди Сюис" е една от 30-те финансови институции в света, които са системно важни и too big to fail - прекалено големи, за да бъдат оставени да фалират. Колапсът на банката, която е тясно свързана със световната финансова система, би имал сериозни последици и за други глобални финансови институти.

Към това се добавя фактът, че банките сега имат за задача да смекчат ефекта от променената политика за лихвените проценти, които се вдигат. Нещата опират до това как са се подготвили за риска от променящите се лихви, дали имат достатъчно стабилни буфери от собствен капитал, на които сега биха могли да разчитат.

"Креди Сюис" не си е написала домашното

"Добрата новина е, че "Креди Сюис" стана малка", казва Ханс-Петер Бургхоф от Катедрата по банкови и финансови услуги в Университета Хоенхайм. Балансовата ѝ сума се сви до около 500 млрд. евро – тоест до две пети от предишния ѝ размер. Такъв е и средният размер на останалите големи финансови институции, посочва той.

През последните години "Креди Сюис" бе замесена в доста големи скандали, като например несъстоятелността на хедж фонда Archegos и фалита на финансиста Лекс Грийнсил, с когото си сътрудничеше. Като резултат от това миналата година вложителите изтеглиха 123 млрд. швейцарски франка, а банката беше принудена да увеличи собствения си капитал.

Саудитската национална банка също участва в увеличаването на капитала, но тя не можа да инжектира повече средства по регулаторни причини. Това заяви в сряда президентът ѝ Аммар Ал Худайри, предизвиквайки допълнителна несигурност за състоянието на банката и 30-процентен спад в стойността на акциите.

За разлика от много други институции "Креди Сюис" не успя да се преструктурира и санира навреме, казва Бургхоф: "Такива като "Дойче банк" или "Комерцбанк" написаха домашните си много по-рано." Сега те са по-малко уязвими, допълни той. Регулаторите също се грижат за това. Федералният министър на финансите Кристиан Линднер заяви, че германската кредитна система с нейните спестовни каси, частни и кооперативни банки е стабилна и те (властите - бел. ред.) ще полагат грижи за това, те да останат такива и в бъдеще.

Доверието на инвеститорите е основното

Кристоф Шаласт, банков експерт във Франкфуртското училище по финанси и мениджмънт, също е убеден, че в Германия няма опасност от финансова или банкова криза. Той обръща внимание на факта, че "Креди Сюис" просто е проспала времето, в което е трябвало да се преструктурира. Според него фалиралата "Силикон вели банк" е по-особен случай. Тя изпадна в неплатежоспособност заради затруднения, предизвикани от променената лихвена политика.

Банката бе инвестирала голяма част от депозитите на своите клиенти в дългосрочни държавни облигации, които по принцип са безопасни. Но когато вложителите изтеглиха големи суми, банката беше принудена да продава облигации, които обаче се обезцениха, поради повишаващите се лихвените проценти.

Експертите смятат, че от първостепенна важност ще е дали инвеститорите ще си възвърнат доверието към голямата швейцарска банка. В четвъртък цената на акциите ѝ първоначално се възстанови след резкия спад от предходния ден. Но все още не е ясно доколко това е устойчиво.

Станете почитател на Класа