Руската централна банка запази ястребовата си позиция

Руската централна банка запази ястребовата си позиция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2023
  • Сподели:

Централната банка на Русия остави основния си лихвен процент на ниво от 7,5%, запазвайки ястребовата си реторика, тъй като нарастващият бюджетен дефицит и недостигът на работна ръка създават инфлационни рискове.

 

 

От банката заявиха, че ще разгледат необходимостта от повишаване на лихвите на предстоящите срещи, предава Ройтерс. 

През миналата година банката постепенно отмени извънредното повишение на лихвения процент до 20%, направено в края на февруари след решението на Русия да изпрати десетки хиляди войници в Украйна и налагането на широкообхватни западни санкции в отговор на инвазията. От последното намаление през септември досега тя поддържа лихвените проценти на стабилно равнище от 7,5%.

Годишната инфлация в страната, която през 2022 г. достигна над 20-годишен връх, се забави до 7,65% към 13 март, тъй като се прояви миналогодишният базов ефект. Централната банка заяви, че това ще доведе до временно понижаване на инфлацията под целевата ѝ стойност от 4% през следващите месеци.

„Същевременно устойчивият инфлационен натиск постепенно ще се увеличава от умерено ниски равнища", посочи банката в изявление.

Регулаторът, който очаква инфлацията да се върне към целта от 4% през 2024 г., след като приключи 2023 г. на равнище от 5,0-7,0%, продължава да е обезпокоен от инфлационните рискове.

„Ускоряването на бюджетните разходи, влошаването на условията на външната търговия и ситуацията на пазара на труда продължават да създават проинфлационни рискове", заяви банката. „Общият баланс на инфлационните рискове остава по същество непроменен от предишното заседание на Управителния съвет“. 

Решението отговаря на прогнозите на анкетирани от Ройтерс анализатори, които очакваха банката да запази ястребовата си реторика, преди евентуално да повиши цената на заемите по-късно тази година.

Макар и повишен, инфлационният натиск показва признаци на отслабване, като през март инфлационните очаквания на домакинствата за следващата година спаднаха до 10,7%.

Инфлационните рискове, включително нарастващият бюджетен дефицит на Русия и влошаващите се условия на външната търговия, ограничават възможностите за намаляване на разходите по заемите и за стимулиране на растежа, тъй като Москва се стреми да избегне втора поредна година на свиване на икономиката.

След решението анализаторите на Tinkoff Investments коментираха, че очакват основният лихвен процент да бъде около 8,5% до края на тази година.

Икономиката се оказа неочаквано устойчива пред лицето на строгите западни санкции през миналата година, като отбеляза спад от 2,1%, но завръщането към нивата отпреди конфликта може да се забави, тъй като все повече държавни разходи се насочват към военните.

Управителят на централната банка Елвира Набиулина ще хвърли повече светлина върху прогнозите и политиката на банката на брифинг за медиите по-късно днес. Следващото заседание за определяне на лихвените проценти е насрочено за 28 април.

Станете почитател на Класа