Внукът на ген. Дьо Гол: Хората започват да осъзнават извратените игри на американците в Украйна

Внукът на ген. Дьо Гол: Хората започват да осъзнават извратените игри на американците в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.01.2023
  • Сподели:

Асоциацията за Френско-руски диалог предлага изключително преживяване с Пиер Дьо Гол, съветник по стратегии и финансиране на предприятията, внук на генерал Дьо Гол.

 

 

Ирина Дюбоа: Добър ден, господин Дьо Гол. Благодаря Ви, че сте с нас днес във Френско-руския диалог. Вие давате съвети за стратегии и финансиране на предприятия, имате 15 години опит в управлението на частни банки и няма съмнение, че е безсмислено да припомням най-важните моменти на дядо Ви, генерал Дьо Гол. Намираме се в 2022-а, а това е една безпрецедентна година, много сложна и трудна за френско-руските отношения. Тя дори по някакъв начин е антируска година, бих казала, без да говоря за политика.

Но все пак, от началото на септември-октомври има все повече личности, които скромно се произнасят за нормализирането на нашите отношения между Франция и Русия и Вие сте един от тях. Защо според Вас е толкова важно Франция да не се отделя от Русия?

 

Внукът на ген. Дьо Гол: Хората започват да осъзнават извратените игри на  американците в Украйна | Glasove.com

 

Пиер Дьо Гол: Добър ден, мадам. Благодаря Ви за приема и за дадената ми възможност да говоря в този дом на културата, който почита всичко, обединяващо френския народ с руския народ през културата.

Разбира се, смятам, че е изключително важно Франция да запази и да съхранява, да насърчава връзките на разбирателство и сътрудничество с Русия, на първо място чрез историческите връзки, чрез общите съдби, които ни обединяват, защото съхраняването и запазването на връзката с Русия е гаранцията за стабилност и просперитет на Европа и на света. За жалост, понесените последствия от сегашната криза се отразяват в Европа и света, и във Франция, и всички страдат от тях и те силно отслабват това равновесие, което дядо ми винаги се опитваше да запази, дори и в най-трудните моменти от историята и през целия период на Студената война, още от началото на Втората световна война. Русия е страна от лагера на победителите, заедно с Франция, срещу нацистката окупация и моят дядо винаги е правил усилия да запази тази връзка с Русия, винаги.

Смятам, че е в интерес на Франция да продължава тази политика, и да продължава този баланс, защото това има ключово значение за стабилността в Европа. Мисля, че общественото мнение започва да осъзнава извратените игри и американските лъжи и най-вече тези на НАТО, които използват кризата в Украйна, за да дестабилизират Европа, тъй като Европа, обединена с Русия, представлява блок, който е силен както политически, така и икономически, културно, социално. Това са около 500 милиона души, които след войната във Виетнам и след икономическата криза, успяха, обединени, включително да изоставят и златния стандарт на долара, докато американците винаги се опитваха със сила, хитрост и политика да компенсират тази загуба на влияние – както политическо, така и икономическо – да компенсират загубата на влиянието на долара като единствена разменна валута в света, което продължават да правят и сега.

 

 

 

 

Искам да кажа... противопоставям се и протестирам срещу това интелектуално безчестие в украинската криза, защото подбудителите на войната са американците, подстрекателите на войната са НАТО и като доказателство бих искал да цитирам неотдавнашните заявления на госпожа Меркел, която каза, че никога не е имала намерението да приложи споразуменията от Минск, договорите от Минск, които бяха договорени и подписани, за да гарантират сигурността, целостта и зачитането на рускоезичното население на Донбас, и на които германците и французите станаха гаранти за равенството, стабилността и защитата на населението в този район.

Госпожа Меркел, която каза, че никога не е имала намерението да прилага споразуменията от Минск, направи всичко, за да остави НАТО да въоръжава Украйна, направи всичко, за да положи основите на този конфликт, и аз мисля, че това е много тежко, защото има милиони хора, които пострадаха.

Оторизирайки тази украинска националистична експанзия, тя позволи между 16 и 18 хиляди души да бъдат избити, да бъдат бомбардирани. Тя позволи украинските националисти да унищожат руската култура, да унищожат чувството им за принадлежност към Русия. Тя унищожи възможността им да практикуват езика си и остави тези престъпления да се извършат. Това означава, че те съзнателно допринесоха за тази война и съзнателно допринесоха за това ескалиране. Съединените щати, за жалост, продължават военната ескалация, от която украинското население първо ще пострада, но ще пострада и европейското население.

Броят и тежестта на санкциите показват, че всичко това е било предварително организирано много отдавна и че всъщност става дума и за икономическа война, от която бенефициенти са американците. Американците продават газа си 4 до 7 пъти по-скъпо на европейците, отколкото за страната си и, за нещастие, всеки в Европа страда от това в ежедневието си, защото всичко това провокира икономическа и финансова криза, която е абсолютно безпрецедентна и повярвайте ми, ще ви кажат: за това са виновни руснаците. Много добре, но руснаците се защитават, защото срещу тях бяха наложени 11 000 санкции, плюс нов девети транш, който беше гласуван вчера, и аз съм напълно убеден, че е повече от легитимно и нормално те да се защитят.

Ние се намираме в един модел, бих казал, в който фундаменталните качества като патриотизъм, любов към родината и защита на своя народ се смятат за ненормални. Мисля, че това е много лошо и за пореден път съм щастлив, че определени личности от политическия, икономическия и интелектуалния свят и от елитите стигат до една определена логика и се завръщат към това, което винаги е било историята на отношенията между Франция и Русия. Тоест, съхраняването на този баланс, съхраняване на разбирателството, съхраняване на сътрудничеството, съхраняване на диалога на цивилизациите и с наближаването на Коледа мисля за всичко, което ни обединява в бъдещето и за нашата свързана съдба.

Така че, за мен е необходимост, императив да запазим добрите връзки с Русия и съм уверен, че това е не само напълно легитимно, но е просто задължително за Европа и стабилността в света и в Европа.

- Точно. Както Вие говорите за стабилността, ние във Френско-руския диалог говорим много за суверенността, суверенитета на държавите. Тази известна формула на генерал Дьо Гол – Европа на нациите - вече не съществува. Как можем да конструираме независими международни отношения в днешния глобализиран свят?

- Що се отнася до Европа, моят дядо беше привърженик на Европа на нациите, в която всяка страна сътрудничи с оглед на един Европейски съюз, едновременно икономически и политически, но също така с известна автономност, разбира се, политическа, във взимането на решенията.

Системата, в която се намираме, е също и технократска и тя налага директиви, които трябва да бъдат прилагани във всяка от страните членки. Това е технокрация, която за съжаление е много корумпирана. Сега вече не се говори за това, но навремето, когато председателката на Европейската комисия беше назначена, тя остави след себе си списък с около 100 милиона евро необяснени разходи за използването на външни консултанти, консултантски фирми, още докато беше министър на отбраната.

Тези въпроси бяха отминати с мълчание. Много се говори също и за връзките на председателката на Европейската комисия с фармацевтичните компании. Припомням, че синът ѝ работи за американска биотехнологична компания и че наскоро, по повод връзките на госпожа Фон дер Лайен и изпълнителния директор на "Пфайзер", на два пъти той беше повикан да свидетелства, да говори пред Европейската комисия. И двата пъти той отказа.

Много бих искал да има повече честност, прозрачност на ниво Европейска комисия, която издава определени закони. Това са хора, които не са били избирани, и които по никакъв начин не зачитат дадената дума. В това е злото, за жалост – в днешните европейски управници. Много бих искал да има повече прозрачност.

Неотдавна, в рамките на катарската афера, видяхме странни куфари с пари в брой, които бяха открити в дома на един от председателите на Европейската комисия.

В момента, когато сме в толкова голяма криза, политическа криза и икономическа криза, още веднъж – перфектно пожелана и оркестрирана от американците и НАТО – бих искал отново малко прозрачност и честност в диалога и най-вече удържане на дадената дума. Отново – ако Германия, ако Франция, ако ОССЕ, които се обявиха за гаранти на Минските споразумения, бяха удържали на думата си, нямаше да сме в сегашната ситуация.

- Генералът винаги е преследвал, и Вие го казахте, връзка с Русия, през цялото време. И в неговите Спомени от войната, точно вчера, преди нашата среща, прочетох откъсите за пътуването му в Русия в 1944 г., когато се среща със Сталин и ще си позволя да цитирам: „Забелязах до каква степен фактът, че Русия и Франция са се отдалечили една от друга, е повлиял за разгръщането на германските амбиции. Пред лицето на германската опасност общите действия между Русия и Франция бяха в природата на нещата.“

Генералът е смятал френско-руските отношения за естествени и е повтарял това множество пъти в различни откъси от мемоарите си.

Иска ми се да Ви попитам, смятате ли, че голизмът е все още наистина жив във Франция? Кои са според Вас неговите политици, дали бихте ги назовали, които споделят наследството на генерала?

- Вижте, няма да взимам страната на определен политик във Франция, с изключение на това, че съм против политиката, която в момента се практикува от президента на републиката и неговото правителство, особено по отношение на Русия. Мисля, и съм казвал това често в интервюта, не може да се прави такава политика „едновременно“ с толкова силни страни, толкова големи, толкова важни, каквито са Русия, Китай или дори Алжир.

И това не е само неразбиране на руската култура и неразбиране на манталитета. Това е неуважение към цялата история, древност, близост на отношенията, които имаме с Русия.

Колкото до голизма, това наистина е наследство, това е пример, способност във всички неща да се популяризира величието на Франция, на народа и на страната, което са фундаментални и нормални ценности, които днес, за беда, са осъждани. Вашият президент (Путин – б.пр.) наскоро направи изявление, мисля че се казваше „Основни ценности“ или „Основни реалности“, адресирайки руската младеж, в което се отдаваше почит на родината, на издигането на знамето, на патриотичните ценности и на любовта към своя народ. Това е съвсем нормално. Аз бях възпитан в такава среда.

В много страни, като Алжир, като Китай, като Великобритания, като Съединените щати се почита издигането на знамето, любовта към отечеството. Това е напълно нормално, а сега е превърнато в анормалност от една система, която се опитва да деконструира основните ценности като семейство, традиция, религия, но за щастие във Вашата страна президентът Путин поддържа тези ценности и много бих искал и във Франция да има един политически лидер, който да насърчава тези ценности и величието на Франция.

Наследството на генерал Дьо Гол е на практика много конкретна идея за Франция. Франция да бъде представена на международната сцена, но също и Франция, която разполага със средствата за осъществяване на своята политика. Това е наследството на един харизматичен лидер, с визия, с истинска стратегия и с вярност към републиката.

Мисля, че развиването на международни отношения по независим начин означава, разбира се, да има средства за собствената политика, но и да има цялата тази перспектива на предвиждане на решенията, да има ясна стратегия, ясна визия, открити послания, точни послания, истинска стратегия за французите и за народа, когото тези лидери представляват, защото те служат на народа.

Те служат на нацията, те служат на отечеството и трябва във всичко да насърчават и да внасят ценностите на страната ни.
За жалост, не виждам във Франция личности, които да поемат този факел, но моят дядо посвети целия си живот на величието на Франция. Той остави и наследство и то е в ръцете на французите. То е написано от историята и ни принадлежи, на всеки от нас, да продължим това дело и да поемем факела.

- Обществото във Франция е разделено относно конфликта в Украйна и една от категориите са хората, които мислят, че по никакъв начин не е важно какво прави Русия, те са против нея, защото я смятат за диктатура, за страна, която няма нищо общо с демократичните ценности на Европа. Има и друга категория, които мислят, че в крайна сметка икономическите интереси на Франция не са в Украйна и не са свързани с този конфликт. И има и онези, които ми се струва, че са безразлични към конфликта. Има и една категория хора, които вярват, че наистина това е сблъсък на цивилизации, нещо, което надхвърля войната в Украйна, за което Вие споменахте в началото. Можете ли малко да доразвиете този аспект?

- Да, този конфликт има последствия в света и в Европа. Той беше провокиран по волята на американците и НАТО и широко подкрепен от Европейската комисия. Фундаментална и огромна криза, която засяга ежедневието на всички.

Да, имам свидетелствата на дребни занаятчии, търговци, на хора, които страдат от тази ситуация, на хлебари. Близо 50% от тях са във фалит както във Франция, така и в Белгия, и в Европа, защото сметката им за електричество от 1500 евро на месец е надхвърлила 5000 евро, което прави продължаването на дейностите им напълно невъзможно и което ще хвърли стотици милиони хора в Европа в безработица и в криза.

Тази криза е тежка, защото последиците отиват много по-далеч, отколкото за жалост журналистите виждат или интелектуалната общност категоризира, за да се избегне всякакъв дебат или всякакъв диалог между проруски и проамерикански настроените хора, или про Путин, или такива, които се позовават на някаква диктатура. И трябва да се знае, че по-малко от 50% от помощта, или по-точно от безвъзмездните средства, които се отпускат на Украйна, отиват в Украйна. Трябва да се знае, че 50% от оръжията, които се дават на украинците, се връщат на международния пазар, за да захранват терористите, за да захранват политически кризи, конфликти, за да захранват революции. Наскоро украинското правителство публикува списък от почти 1000 страници с оръжие, предназначено да бъде продадено в Южна Америка, Африка, в арабските страни и което ще захрани тероризма навсякъде по света. Става дума за тежки оръжия и за леки оръжия.
Това, за жалост, е една от най-корумпираните страни в света. В никакъв случай не критикувам украинците, но режимът, който беше поставен от американците през 2014 г. с този известен преврат, за който госпожа Нюланд, която е по произход украинка, каза, както и Байдън, „Fuck EU” („Майната му на ЕС“ – б.пр.) Простете, цитирам я, буквално, тоест това означава, че без да се съобразява с нищо, нито дори с украинците, тя установи една диктатура.

Отхвърлям и съм скандализиран от това, че във Франция и в Европа се прави апология на един батальон, наречен "Азов", който използва същите емблеми като на дивизията Das Reich (Втора СС танкова бригада – б.пр.)

Моите родители са се борили срещу нацизма, моите деди, били са депортирани заради участие в Съпротивата и за мен е абсолютно скандално да се подкрепят хора, които са клали, убивали, дискриминирали населението в Донбас.

Още през 2019 г. в изявленията на най-приближения съветник на бъдещия президент Зеленски, Арестович, в свое интервю от февруари 2019 г. той каза, че задължително трябва да се започне война с Русия, че те го желаят и че при всички случаи ще получат безвъзмездна помощ, въоръжение, подкрепа от Европа и ЕС, подкрепа от НАТО и че Украйна не може да загуби.
Американците, впрочем, тотално излъгаха украинския народ и украинското правителство за победата на Украйна, която според мен е напълно нереалистична в тази война, защото при всички случаи големият губещ в тази война е самият украински народ, както и Европа, поради ефекта на последствията от цялата криза, от която е обзета по волята на политиците.

- Това е много, много тъжно всъщност, страданието на Европа, страданието на хората...

- Тъжно е, но вярвам в това опомняне, в това връщане към реалността и затова според мен е много важно да разобличим всички тези лъжи и цялата логика, която доведе до този конфликт.

Но в този конфликт се опитват да ни убедят, че Русия е изолирана. Това е напълно невярно, първо защото има хора, които са наясно с проблемите и с реалностите както във Франция, така и в Европа и в света и тези хора имат отговорността за възстановяването на фундаменталните истини, за разобличаването на лъжите и за отхвърлянето на логиката, която доведе до тази война.

Сега вярвам и в обновяването, вярвам и в реконструкцията, която ще последва, защото си спомням това, което казваше моят дядо: не можем да минем без Русия, не можем да минем без целия този континент. Това не е цял един континент, но при всички случаи е най-голямата страна в света, която по своята география, култура и история представлява един икономически потенциал, политически, индустриален, геополитически, който е абсолютно значим.

Русия в тази криза се възползва, според мен с пълно право, от предимството да преориентира центровете на интересите – политически, икономически и финансови – към Изтока и ще бъде един от арбитрите на това, което наричаме Евразия, тоест един фантастичен континент, който обединява едновременно Европа и Азия и който ще види появата на нови центрове на властта.

За жалост, Европа ще изпусне влака на тази възможност, която е абсолютно фантастична, имайки предвид, че Евразия е континент, който си е самодостатъчен.

Бих искал също и да разоблича лицемерието в този режим на санкции, заради което продължава купуването на руски газ, защото очевидно не можем да минем без него. Продължаваме да купуваме руски газ, продължаваме да купуваме индустриални метали. 60% от индустриалните метали на световния пазар са, бих казал, доминирани от Русия.
Продължаваме да купуваме уран. Американците също продължават да доставят и да купуват магнит за ядрените си реактори от ново поколение, и за щастие – ние продължаваме с това, което ни обединява, с общата ни историческа съдба, с всичко, което прави научната общност, с обмена на интелектуалната общност.

Международната космическа станция съществува благодарение на това сътрудничество, което отива отвъд този конфликт и това също ни обединява и трябва задължително да бъде продължено.

- Точно, има още неща, които ни обединяват, включително и културата в навечерието на коледните празници. Французите ще отпразнуват Коледа малко по-бързо, тоест преди руската православна Коледа, която се празнува на 7 януари и тъкмо в рамките на Френско-Руския диалог, вярвайки в нашите много силни исторически и културни връзки, ние организираме коледен концерт на 22 декември. Нима в този момент културата не е единственото нещо, което ни остана и което ни обединява?

- Има още много неща, които ни обединяват. Аз Ви споменах и това е нещо, което моят дядо подчертаваше – Франция и Русия са двете дъщери на Европа, имат общи корени и са свързани от споделянето на обща съдба и на общи интереси.
Това отива далеч отвъд културата. Оттам нататък, културата и икономическия обмен също сближават народите ни, обединяват ни и това остава отвъд конфликтите и различията в интересите.

Искам да кажа също, че в тази обща история, ние трябва, трябва да сключим мир, трябва да постигнем мир и мирът е неизбежен. Мирът следва след всеки конфликт. Мирът е този, който свързва хората. Този мир задължително минава през възстановяване на диалога, след това на съгласието, след това на икономическото сътрудничество.

Това възстановяваше, бих казал това създаваше свързаност дори по времето на Студената война, това е, което прави свързаността между народите и искам да изпратя послание за надежда и обединение, защото вярвам в тази общност на културата и на съдбата. Смятам, че това, което ни обединява, връзките между Франция и Русия, са изключително древни и наистина всички говорим за мир.

Бях един от първите, които разобличиха лъжите, несправедливостта и ограбването, на които Вашата страна, и следователно вашият народ станаха жертва, което намирам за абсолютно скандално, защото не можеш да наказваш един народ заради кризата – това е противно не само на основните свободи, то е противно на международното право и е огромна несправедливост.

Мисля, че нито един друг народ, след еврейските гонения по време на Втората световна война, не е понасял такова ограбване, каквото търпи в момента руският народ.

Мен това ме шокира, това е голяма несправедливост. Мисля, че отвъд сегашната криза трябва да гледаме на равенството на хората, на равенството на нациите, трябва да гледаме равновесието на света и на Европа.

Разбира се, че културата е един от предпочитаните и универсални ракурси за сближаването на нашите два народа.
Смятам, че това, което ни обединява е също и нашата обща история и още – това, което остава, как да кажа, любовта, огромната почит, които изпитвам, които семейството ми има към богатството на руската култура, към богатството на руския свят.

Наскоро един нобелов лауреат по физика каза:

„Искат да унищожат руската култура, но как може да се унищожи една страна, която е отговорна за половината от фундаменталните открития в химията, физиката и математиката?“

Вие сте голяма страна, вие сте страна с фантастична история, но за съжаление неолибералният модел вдъхнови американците да унищожат нещо много по-фундаментално. Вместо да управляват икономическия и политическия баланс, те тръгнаха да унищожават една култура, и както казах, подкопаваш основите, подкопаваш съвестта на един народ, защото искаш да унищожиш двата стълба на цивилизацията – религията и вярата, за да ги замениш с една нетрайна култура на личното задоволяване.

Прицелът е във всичко фундаментално и, както виждам, дори в образованието и мисля, че това е много лошо, затова трябва да пазим крепостта и това, което ни обединява традиционно, открай време с руската култура.

Това е тази идея, как да кажа, мъничко ирационална, мъничко налудничава, която Достоевски описва  много добре и която съставлява вярата. Всъщност вярата е един от стълбовете на Русия и мисля, че Достоевски го е казал:
„Никой не може да изтръгне вярата на Русия, освен тя самата.“

Това е, което прави вашата сила и вашата сплотеност, това е същото, което прави и силата на французите, и силата на всеки народ от всяка европейска страна, наред с понятията за патриотизъм, любов към народа си, към семейството и религията. За съжаление това са ценностите, които се опитват да унищожат, за да намалят способностите на народите, на индивидите, да се еманципират, да унищожат целостта им и след това по-добре да ги манипулират, защото всичко това ще доведе до загуба на отправна точка.

- Много благодаря за това послание на надежда. Ще продължаваме нашите дейности през идните години, казвам години, защото имаме нужда от силни връзки, стратегически и сърдечни между Русия и Франция и защото диалогът не трябва никога да спира. Много благодаря!

- Знайте със сигурност, че не сте сами, че има много хора по света – още веднъж – две трети от световното население, във Франция и в Европа, които са с вас и ще продължат работата с вас и можете да разчитате на моята подкрепа и моето сътрудничество за постигане на това възстановяване на надеждата и на обновлението. Благодаря Ви, мадам.

 

 

Ирина Дюбоа, agoravox.fr, Превод: Екатерина Грънчарова

 

Станете почитател на Класа