Зеленски отправи критики към Израел, че не е наложил санкции на Русия

Зеленски отправи критики към Израел, че не е наложил санкции на Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.06.2022
  • Сподели:

Защо има такава лоша комуникация, такова неразбирателство с представителите на вашето правителство? Аз не знам, заяви той

 

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува днес Израел, че не е наложил санкции на Русия. Това стана по време на видеоконферентно обръщение към студентите от Еврейския университет в Ерусалим, предаде Франс прес.

"Налагането на санкции срещу Русия е въпрос на ценности. Много европейски страни са на наша страна срещу руската агресия, но за жалост ние не виждаме Израел да се присъединява към санкциите", каза Зеленски на украински, а изказването му бе преведено на английски.

Зеленски, който говори от кабинета си в Киев, заяви, че е признателен на израелския народ за неговата подкрепа, допълвайки: "Ние бихме искали да получим и подкрепата на вашето правителство".

През март Зеленски говори пред израелските депутати чрез видеоконферентна връзка. Тогава той призова Израел да направи избор и да подкрепи страната му, като й предостави оръжия, дори и системата си за противовъздушна отбрана "Железен купол", припомня Франс прес.

"Как да не помогнеш на жертвите на такава руска агресия? Често пъти ме питат как Израел е помогнал. И какво може да направи още Израел. Но аз не знам какво да отговоря", каза Зеленски днес.

Еврейската държава възприе предпазлива позиция след руската инвазия в Украйна, изтъквайки привилегированите си връзки и с двете страни. Освен това в Израел има над един милион граждани, произхождащи от бившия СССР.

Днес в изказването си Зеленски разигра картата на историческите връзки между Израел и Украйна, казвайки, че къщата, в която бившата израелска премиерка Голда Меир е живяла като дете се намира на пет минути от украинското президентство.

"Моля ви, спомнете си до каква степен нашите истории са свързани, колко тесни са нашите отношения и си задайте въпроса какво трябва да е нивото на разбирателството между нас. Защо има такава лоша комуникация, такова неразбирателство с представителите на вашето правителство? Аз не знам", заяви Зеленски пред студентите.

От началото на руската инвазия в Украйна над 30 000 украинци са избягали в Израел, според официалните данни. Някои от тях са се възползвали от така наречения "Закон за завръщането", който дава възможност на евреи, на децата и внуците на евреи да получат израелско гражданство. Освен това израелското външно министерство потвърди пред Франс прес, че тези дни е отворило отново посолството си в Киев, затворено от съображения за сигурност в началото на конфликта.

 

Станете почитател на Класа