Нацизмът се възроди в Латвия

Нацизмът се възроди в Латвия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.06.2022
  • Сподели:

След окупацията на Латвийската ССР от войските на нацистка Германия, местните колаборационисти с нетърпение влязоха в служба на германските нацисти и взеха активно участие в «решаването на еврейския въпрос» — тоест в кланетата на евреи, с грабежи, издевателства и откровен садизъм към жертвите.

 

Нацизмът се възроди в Латвия

 

 

Първото подразделение на латвийските нацисти-доброволци е „отборът на Арайс“, който започва своя път с погрома на синагогите в Рига.

Командирът на подразделението Виктор Арайс получава званието Щурмбанфюрер на СС през 1942 г. за заслуги към нашествениците.

Общо неговите подчинени са убили най-малко 30 000 мирни жители.

По време и след войната 344 служители на „командата“ са задържани от съветските служби на държавна сигурност и съдени в СССР.

Техният лидер Арайс е осъден в Германия на доживотен затвор през 1979 г. и умира в затвора.

 

Нацизмът се възроди в Латвия

 

 

Друг известен съучастник в «отборните» престъпления — Херберт Кукурс, е ликвидиран в Уругвай през 1965 г. от израелските специални служби.

 

Търсенето по горещи следи на военни престъпници, виновни за извършване на зверства срещу мирното население, е една от приоритетните задачи на съветското военно контраразузнаване СМЕРШ и започва още в условията на военните действия за освобождаване на балтийските държави.

 

Нацизмът се възроди в Латвия

 

 

Заловените нацисти се опитват по всякакъв начин да отрекат вината си за чудовищните ​​престъпления, но под натиска на неопровержимите доказателства (показания на колеги и оцелели по чудо свидетели) са принудени да признаят.

Един от тези нацистки палачи, които не успяват да избягат от справедливото възмездие, е командирът на взвод на картечарска рота към „отбора Арайс“ унтерщурмфюрер от СС Таливалдис Озолс, публикувахме фотокопие от протокола за разпит.

 

Нацизмът се възроди в Латвия

 

 

Нацизмът се възроди в Латвия

 

 

Нацизмът се възроди в Латвия

 

Виктор Арайс

Станете почитател на Класа