Кремъл посочи правна грешка във въпроса за референдума в Южна Осетия

Кремъл посочи правна грешка във въпроса за референдума в Южна Осетия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.06.2022
  • Сподели:

Има правен проблем във въпроса за референдума на Южна Осетия за присъединяване към Русия, отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
"Има правна грешка при формулирането на въпроса за обединението, начина, по който е поставен. Така че са необходими усилия, за да се съобрази всичко. Русия просто не може да се обедини с никого", посочи Песков.
Говорителят на Кремъл обясни, че ако Русия се обедини с някого, ще се появи напълно ново образувание. "Това показва, че има правна грешка. Нашите колеги трябва да се решат и сами да оправят нещата", подчерта Песков.
Ръководителят на президентската администрация на Южна Осетия Алан Джиоев заяви, че бившият президент Анатолий Бибилов е разпоредил референдум за присъединяване към Русия, без споразумение с Москва, нарушавайки споразумението за сътрудничество между Южна Осетия и Русия.
На 13 май Централната избирателна комисия на Южна Осетия одобри пакет от документи за референдум за присъединяването на републиката към Русия и го предаде на тогавашния президент Бибилов, който издаде указ, с който насрочи гласуването за 17 юли.
На 30 март Бибилов заяви, че Южна Осетия ще предприеме законови стъпки за присъединяване към Русия. Алън Гаглоев, който по-късно спечели президентските избори в Южна Осетия, каза в интервю за ТАСС, че референдум може да се проведе, след като Москва сигнализира, че е дошло времето за подобен ход.

Станете почитател на Класа