Да се делят сфери с Русия: защо Ердоган и Вучич се нуждаят от балканска среща?

Да се делят сфери с Русия: защо Ердоган и Вучич се нуждаят от балканска среща?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.06.2022
  • Сподели:

Балканите са една от последните части на континента, където все още има острови, свободни от господството на ЕС

Ердоган възнамерява да проведе среща на върха "Турция-Сърбия-Босна и Херцеговина", съобщи турското външно министерство. Сръбският лидер Александър Вучич, според Мевлют Чавушоглу, е "готов да вземе участие". Място, час и дневен ред все още не са обявени.

Турция не е гост на Балканите. Тя смята този регион за част от нейната културна и цивилизационна география. Но до определен момент в изграждането на своята политика там, тя следваше Германия „от втория ред“, демонстрирайки способността си да насърчава „меката сила“ чрез икономическо и културно сътрудничество. Само в Косово сега има малък турски военен контингент.

Но последните събития в Европа, особено украинската криза, подтикнаха Анкара да повиши статута си на континента. Тя дори не се страхува от риска да се сблъска с по-големите играчи.

В същото време Турция през следващите години ще остане сред най-важните партньори на Русия в контекста на проблемите със сигурността в Европа и агресивната политика на Брюксел спрямо Москва. Ако обективно оценим геополитическата ситуация, тогава интересите на Москва и Анкара не се сблъскват пряко, а на Балканите могат да разделят сфери на влияние .

От една страна, това ще помогне за защитата на Сърбия, която днес е заобиколена от врагове. От друга страна, това ще засили позициите на Русия в Европа. Не забравяйте, че Балканите са една от последните части на континента, където все още има острови, свободни от господството на ЕС.

Така че съгласието на Вучич да участва в предложената от Ердоган среща на върха на Балканите не е случайна .

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа